Wegańska pasta z pieczonej marchewki i nerkowców

pieczona pasta marchewki

wegańska pasta
z pieczonej marchewki i nerkowców

3 składniki i przyprawy – to jedna z najprostszych past jakie zrobisz. Orzechy nerkowca podkręcą smak na kremowo- śmietanową nutę, karmelizowana marchewka nada mu słodkiej nuty a płatki chilli dodatkowo podkręcą smak.

Pomimo tak niewielu składników ta wegańska pasta ma dużo do zaoferowania. Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A, wspierając zdrowie oczu, skórę i układ odpornościowy. Nerkowce są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, białka, magnezu i przeciwutleniaczy, które wspierają zdrowie serca i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, co wspiera zdrowie serca, działa przeciwzapalnie i chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

składniki:

1 filiżanka orzechów nerkowca
3 duże marchewki
oliwa z oliwek
płatki chilli (ilość dostosuj to poziomu ostrości jaką lubisz)

½ łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie-dodaje serowego smaku do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością)

przygotowanie:

Przechowywanie: 

Pastę z pieczonej marchewki można przechowywać w hermetycznym pojemniku do tygodnia w lodówce.

marchewka pieczona
marchewka pieczona
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.