wegańska pasta z zielonego groszku
z karmelizowanym fenkułem
Pasta z zielonego groszku to lekka i zdrowa propozycja, która zachwyca świeżością smaku i kremową konsystencją. Zielony groszek jest bogaty w białko roślinne, witaminę C i błonnik, wspierając odporność i zdrowie układu pokarmowego. Fenkuł, inaczej koper włoski, który podajemy w formie karmelizowanej na paście, dostarcza witaminy A, C oraz przeciwutleniaczy, a jego delikatny anyżowy aromat doskonale uzupełnia smak groszku. Fenkuł możesz kupić w sekcji z warzywami w większych marketach oraz lidlu lub biedronce, możesz przechowywać ponad tydzień w lodówce nie psuje się zbyt szybko.
To idealne danie na przystawkę lub lekką kolację, które można przygotować w zaledwie 30 minut. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, jest to zdrowa propozycja, która z łatwością podbije każde podniebienie.
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
300 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
1 średni fenkuł
1 łyżka masła (w wersji wegańskiej zamień na oliwę z oliwek)
1 łyżeczka miodu (w wersji wegańskiej zamień na syrop klonowy)
odrobina wody (do podlania fenkuła)
świeże zioła (np. koperek lub natka pietruszki czy cebulki) do dekoracji
do podania z pastą proponuję plasterki ogórka, rzodkiewki
przygotowanie:
- Ugotuj groszek w osolonej wodzie przez 5-7 minut, a następnie odcedź i przełóż do blendera. Dodaj czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Zblenduj na gładką pastę, w razie potrzeby dodając odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Fenkuł pokrój w cienkie plastry lub ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj fenkuł i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, aż zacznie się rumienić. Dodaj miód i odrobinę wody, a następnie karmelizuj przez kolejne 5-7 minut, aż fenkuł będzie miękki i złocisty.
- Na talerzu rozsmaruj porcję pasty z zielonego groszku, a na wierzchu ułóż karmelizowany fenkuł.
- Całość posyp świeżymi ziołami i skrop oliwą z oliwek. Plasterki ogórka lub rzodkiewki możesz ułożyć obok lub na paście. Podawaj z chrupiącą bagietką lub jako samodzielne danie.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.