Pesto z jarmużu i przepis na zielony makaron

pesto z jarmużu
oraz pomysł na danie z makaronem

Jarmuż wrócił do łask. Nic dziwnego, że obecnie ma status super food. Za sprawą zawartości witamin z grupy B, działa ochronnie na układ nerwowy a witamina C zawarta w warzywie oprócz właściwości przeciwutleniających, wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga profilaktykę miażdżycy – zmniejsza utlenianie złego cholesterolu LDL oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty bardzo popularna i chętnie spożywana w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna, obecnie wraca na stoły ze względu na swoje walory prozdrowotne i zawarte w nim bogactwo cennych składników odżywczych.

składniki:

Pesto z jarmużu, składniki na duży słoik:

2 pęczki jarmużu / 2 czubate szklanki pociętego na paski jarmużu
½ szklanki nerkowców
¼ – ⅓ szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 cytryny

sok z ½ cytryny
¼ łyżeczki płatków chili
2-3 łyżki płatków drożdżowych
sól i czarny pieprz

przygotowanie:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.