Pieczona feta na dwa sposoby
To bardzo uniwersalny przepis można z połączenia pieczonej fety i pomidorków zrobić zarówno obiad, kolację jak i przystawki na imprezę.
- Przygotowanie: 10 min
- Pieczenie: 20 min
Makaron z pomidorkami i fetą
składniki:
makaron spaghetti – dostosuj ilość do ilości domowników
pół szklanki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku
20-30 pomidorków koktajlowych
garść czarnych oliwek
200 g sera feta – koniecznie wybierz dobrej jakości grecką lub bałkańską fetę
1 łyżeczka suszonego oregano
świeżo mielony pieprz
listki świeżego tymianku lub bazylii
płatki chilli
przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st C.
- Do naczynia do zapiekania włóż umyte pomidorki, ser feta, ząbki czosnku. Wszystko polej połową porcji oliwy, dopraw oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po wyjęciu naczynia z piekarnika rozgnieć w nim pomidorki, czosnek oraz fetę za pomocą widelca, dodaj makaron i wszystko wymieszaj z resztą oliwy. Posyp płatkami chilli, porwanymi ręcznie listkami świeżej bazylii lub tymianku.
Nie ma sensu przekładać na talerze – podaj naczynie na środek stołu i widelce.
Kolacja: (wersja dla niecierpliwych):
- Zamiast makaronu kup bagietkę i butelkę wina, upieczone pomidorki z fetą i oliwkami, polej oliwą i nakładaj na chrupiącą bagietkę.
Delektuj się cudowną kolacją z pysznym winem.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.