Pieczona włoska kapusta

piecona włoska kapusta
w pomidorach

Są takie dni, kiedy nie ma czasu nic ugotować. Wtedy wkraczają najprostsze przepisy no i oczywiście piekarnik.

Wrzucam więc pomysł jak z puszki pomidorów i z połowy główki kapusty (u mnie włoska, bo taką miałam), oliwy, pietruszki i śmietany zrobić coś na miarę ciepłego wege posiłku. 

składniki:

½ główki kapusty włoskiej lub młodej białej

1 puszka pomidorów pelati

oliwa z oliwek

1 łyżeczka wegety lub 1/3 łyżeczki soli

szczypta: czarny pieprz, chilli, zioła prowansalskie

natka pietruszki lub koperek

kleks kwaśnej śmietany

parmezan do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Możesz posypać wszystko parmezanem, ale nie jest to obligatoryjne.

Przykryj folią i zapiekaj w temp 190-200 st. przez 45 min

trik

Jeśli jest sezon na młoda kapustę, koniecznie to wykorzystaj. W innych miesiącach zamiast twardej białej, zbitej główki kapusty sięgnij po odmianę włoskiej, jest delikatniejsza, szybciej mięknie i do takiej obróbki nadaje się najlepiej.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować