piecona włoska kapusta
w pomidorach
Są takie dni, kiedy nie ma czasu nic ugotować. Wtedy wkraczają najprostsze przepisy no i oczywiście piekarnik.
Wrzucam więc pomysł jak z puszki pomidorów i z połowy główki kapusty (u mnie włoska, bo taką miałam), oliwy, pietruszki i śmietany zrobić coś na miarę ciepłego wege posiłku.
- Przygotowanie: 5 min Pieczenie: 45 min
składniki:
½ główki kapusty włoskiej lub młodej białej
1 puszka pomidorów pelati
oliwa z oliwek
1 łyżeczka wegety lub 1/3 łyżeczki soli
szczypta: czarny pieprz, chilli, zioła prowansalskie
natka pietruszki lub koperek
kleks kwaśnej śmietany
parmezan do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Połowę kapusty podziel na ćwiartki. Rozłóż na naczyniu do zapiekania lub folii. Polej oliwą, posól, dodaj ulubione przyprawy (pieprz, chilli, miks ziół), polej wszystko pokrojonymi pomidorami z puszki.
Możesz posypać wszystko parmezanem, ale nie jest to obligatoryjne.
Przykryj folią i zapiekaj w temp 190-200 st. przez 45 min
- Podawaj posypane zieloną pietruszką lub koperkiem, z gęstą, kwaśną śmietaną. Aby danie było bardziej sycące możesz je podać z dowolną, ugotowaną kaszą.
trik
Jeśli jest sezon na młoda kapustę, koniecznie to wykorzystaj. W innych miesiącach zamiast twardej białej, zbitej główki kapusty sięgnij po odmianę włoskiej, jest delikatniejsza, szybciej mięknie i do takiej obróbki nadaje się najlepiej.