Pieczone winogrona z ubitą fetą

winogrona pieczone

Pieczone winogrona
z ubitą fetą

Pieczone winogrona z ubitą fetą to wyjątkowa propozycja, która zaskoczy Twoje kubki smakowe niezwykłym połączeniem słodyczy i słonego smaku. Pieczenie winogron wydobywa ich naturalną słodycz, a proces karmelizacji sprawia, że stają się one jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. W połączeniu z kremową, ubita fetą, wzbogaconą jogurtem greckim, tworzą wyrafinowaną i lekką przekąskę, idealną na eleganckie przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.

Warto dodać, że im cimniejsze winogrona tym bardziej pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, co może przyczyniać się do ochrony przed chorobami serca, nowotworami i procesami starzenia się. Na dodatek spokojnie możecie wykorzystać te już lekko podsuszone – a więc mamy potrawę zero waste!

Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa nie tylko zachwyci gości, ale także doda wyjątkowego charakteru każdemu stołowi. Spróbuj tej nietypowej kombinacji i ciesz się eksplozją smaków!

składniki:

Pieczone winogrona:

400 g ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)

 

Ubita feta:

200 g sera feta

100 g jogurtu greckiego

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka startej skórki ze sparzonej cytryny

Przygotowanie:

Na blasze do pieczenia rozłóż winogrona, skrop oliwą z oliwek i miodem, a następnie posyp szczyptą soli, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Piecz winogrona przez około 15-20 minut, aż lekko popękają i zaczną karmelizować, uwalniając soki.

Pieczone winogrona z ubitą fetą to połączenie słodyczy owoców z kremową, lekko słoną fetą, które tworzy zaskakujący i pyszny kontrast smakowy. Idealna przekąska na wyjątkowe przyjęcia lub elegancką przystawkę!

winogronazfeta
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować