Piernikowe muffinki brownie z gruszką
Święta zawsze kojarzą się z czekoladą, bez względu czy mówimy to świętach wielkanocnych czy bożonarodzeniowych. Jeśli znudziło Cię pieczenie pierniczków i szukasz słodkiej i szybkiej odmiany, polecam piernikowe mufinki z gruszką.
- Przygotowanie: 20 min
- Pieczenie : 25 min
składniki na 12 muffinek:
200 g gorzkiej czekolady 80%
180 g cukru
180 g masła
50 g maki pszennej
3 jajka
1 szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
6 jak najmniejszych gruszek
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- W rondelku roztop masło, dodaj cukier, połamaną czekoladę i delikatnie mieszaj tak aby wszystko się rozpuściło. Po tym czasie odstaw i delikatnie wystudź.
- Dodaj jajka, mąkę, sól i przyprawę piernikową. Wymieszaj wszystko rózgą.
- Gruszki obierz i przekrój wzdłuż, wydrąż środek. Staraj się tak przekrajać, żeby chociaż 6 szt miało ogonki.
- W foremce na mufinki umieść papilotki, rozdziel ciasto. W każdą muffinkę wsadź pionowo kawałek gruszki, żeby wystawały ogonki.
- Upiecz na termoobiegu w temp 190-200 st, 25 min.
- Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
DRUKUJ