Pomidorki koktailowe
zapiekane pod panko
Nazwa może brzmieć odrobinę egzotycznie, lecz panko okazuje się nieskomplikowanym produktem, otrzymywanym z pszennego pieczywa. W dużym uproszczeniu to rodzaj panierki o podobnym zastosowaniu do bułki tartej. Panko dzieli się na dwa rodzaje: panierkę białą, produkowaną z samego miąższu i panierkę ciemną do której zrobienia użyte zostały miąższ i skórka. Panko można znaleźć w dużych marketach oraz sklepach z żywnością orientalną.
Pomidorki koktajlowe w panko to sposób na szybką przestawkę, kolację lub dodatek do kanapek.
Na moim blogu znajdziesz pomysły na inne potrawy z panko np. zapiekana cukinia (tutaj) czy dorsza w panko (tutaj).
- Przygotowanie i zapieczenie: 25 min
składniki:
250 g pomidorków koktajlowych
½ filiżanki panko (jeśli nie masz użyj zwykłej bułki tartej)
½ filiżanki startego parmezanu lub grana padano
½ filiżanki posiekanej zielonej pietruszki
świeżo mielony pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
przygotowanie:
- Wymieszaj posypkę: Połącz parmezan, panko, zieloną pietruszkę i pieprz.
- Umyte pomidorki rozłóż w naczyniu do zapiekania. Posyp posypką, polej oliwą. Zapiekaj 20 min.
- Możesz je podać: z chlebem, na sałacie, na hummusie, na puszystej fecie lub serku homogenizowanym, na greckim jogurcie lub lebneh.
TRIK:
- Ta sama posypka, różne warzywa lub ryba. Zrób jej trochę więcej lub wymieszaj warzywa w jednym naczyniu do zapiekania.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.