Pomidorki koktailowe w panko

Pomidorki koktailowe
zapiekane pod panko

Nazwa może brzmieć odrobinę egzotycznie, lecz panko okazuje się nieskomplikowanym produktem, otrzymywanym z pszennego pieczywa. W dużym uproszczeniu to rodzaj panierki o podobnym zastosowaniu do bułki tartej. Panko dzieli się na dwa rodzaje: panierkę białą, produkowaną z samego miąższu i panierkę ciemną do której zrobienia użyte zostały miąższ i skórka. Panko można znaleźć w dużych marketach oraz sklepach z żywnością orientalną.

Pomidorki koktajlowe w panko to sposób na szybką przestawkę, kolację lub dodatek do kanapek.

Na moim blogu znajdziesz pomysły na inne potrawy z panko np. zapiekana cukinia (tutaj) czy dorsza w panko (tutaj).

składniki:

250 g pomidorków koktajlowych

½ filiżanki panko (jeśli nie masz użyj zwykłej bułki tartej)

½ filiżanki startego parmezanu lub grana padano

½ filiżanki posiekanej zielonej pietruszki

świeżo mielony pieprz

2-3 łyżki oliwy z oliwek

przygotowanie:

TRIK:

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.