Prosta tarta z „kwiatów” cukinii

Tarta z „kwiatów” cukinii
prosta i niedroga

Przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają prace manualne, mają sporą cierpliwość i uwielbiają spektakularne efekty. Nie muszą być wielkimi kucharzami, ponieważ tutaj gotowania nie jest zbyt dużo, bazujemy na gotowym cieście francuskim, plastrach cukinii i kilku prostych składnikach.

składniki:

1 lub 2 cukinie pokrojone w bardzo cienkie plasterki

1 duże opakowanie ciasta francuskiego

2 jajka

3 łyżki parmezanu

sól, pieprz, chilli, granulowany czosnek do smaku

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Z cukinii płatek po płatku układaj w dłoni tak żeby wyglądały jak płatki róży. Możesz też drugą metodą poukładać plasterek po plasterku w rzędzie, każdy na siebie nachodzi w 1/3. Potem zwijasz w rulonik. Na każdy kwiat możesz zużyć około 10 plasterków. Kiedy osiągniesz średnicę 5-7 cm każdy „kwiat” owiń paskiem francuskiego ciasta, niezbyt ciasno i połóż na foremkę. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz całe ciasto i cukinię. „kwiaty” nie muszą być ciasno ułożone obok siebie – przestrzeń pomiędzy nimi podczas pieczenia pozwoli na rozprężenie ciasta.

trik

Jeśli znajdziesz żółtą cukinię, możesz jeszcze bardziej „podrasować” kolorystycznie tą tartę i układać naprzemiennie albo casłe kwiaty cukinii raz zielone, raz żółte, lub środki żółte a zewnętrzne plasterki zielone.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować