Tarta z „kwiatów” cukinii
prosta i niedroga
Przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają prace manualne, mają sporą cierpliwość i uwielbiają spektakularne efekty. Nie muszą być wielkimi kucharzami, ponieważ tutaj gotowania nie jest zbyt dużo, bazujemy na gotowym cieście francuskim, plastrach cukinii i kilku prostych składnikach.
-
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30-35 min
składniki:
1 lub 2 cukinie pokrojone w bardzo cienkie plasterki
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
2 jajka
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz, chilli, granulowany czosnek do smaku
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. Plasterki cukinii wymieszaj z czosnkiem, solą, chilli i pieprzem oraz oliwą, odczekaj 10 min. Dzięki tej marynacie cukinia stanie się elastyczna. Ciasto rozwiń, pokrój na 5 cm paski. Foremkę natłuść delikatnie kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Z cukinii płatek po płatku układaj w dłoni tak żeby wyglądały jak płatki róży. Możesz też drugą metodą poukładać plasterek po plasterku w rzędzie, każdy na siebie nachodzi w 1/3. Potem zwijasz w rulonik. Na każdy kwiat możesz zużyć około 10 plasterków. Kiedy osiągniesz średnicę 5-7 cm każdy „kwiat” owiń paskiem francuskiego ciasta, niezbyt ciasno i połóż na foremkę. Powtarzaj czynność aż wykorzystasz całe ciasto i cukinię. „kwiaty” nie muszą być ciasno ułożone obok siebie – przestrzeń pomiędzy nimi podczas pieczenia pozwoli na rozprężenie ciasta.
- Jajka wymieszaj z parmezanem. Tuż przed pieczeniem polej ciasto sosem jajecznym omijając cukinię. Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.
trik
Jeśli znajdziesz żółtą cukinię, możesz jeszcze bardziej „podrasować” kolorystycznie tą tartę i układać naprzemiennie albo casłe kwiaty cukinii raz zielone, raz żółte, lub środki żółte a zewnętrzne plasterki zielone.