Przystawka z bakłażana z pietruszkowym pesto
Warto jeść bakłażana, można w nim znaleźć potas, miedź, magnez, wit C, wit K i wit z grupy B. Dostarcza też organizmowi sporo błonnika pokarmowego, fitosterole i przeciwutleniacze.
Natka pietruszki jest jednym z najzdrowszych produktów roślinnych jakie można znaleźć na talerzu. 100 g świeżej zielonej pietruszki zawiera ponad trzykrotnie więcej wit C niż owoce cytrusowe. 40–50 g pozwoli wypełnić całodobowe na wit C u dorosłego człowieka. Ponadto natka jest bardzo dobrym źródłem fiolianów oraz betakarotenu.
Czosnek zawiera wit z grupy B, wit C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A.
Oliwa z oliwek jest bardzo cenionym tłuszczem w kuchni śródziemnomorskiej, podobno najzdrowszej diecie na świecie.
Podsumowując: czosnek, dobra oliwa, bakłażan i zielona pietruszka wszystko razem sprawia, że ta przystawka jest nie tylko przepyszna ale przede wszystkim super zdrowa.
- Pieczenie bakłażana: 20 min
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
1 bakłażan
2 plasterki fety
pesto pietruszkowe
oliwa z oliwek
zielona pietruszka natka do posypania
składniki pesto pietruszkowego:
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli i pieprzu
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
2 łyżki ziaren słonecznika
Wszystko zmiksuj. Takie pesto możesz przechowywać z słoiku kilka dni w lodowce, no i jest mega zdrowe.
przygotowanie:
- Pokrój bakłażana na 1 cm plastry. W misce polej go oliwą tak aby był natłuszczony z obu stron. Grilluj lub zapiecz w piekarniku tak aby był miękki (ok 20 min).
- Następnie pokrusz na bakłażana fetę, polej pietruszkowym pesto i posyp zieleniną.
Możesz podawać na ciepło i na zimno.
Świetna przystawka na imprezę.
trik
Pesto pietruszkowe możesz traktować jako świetny składnik wzmacniający Twoja odporność. U mnie pojawia się na stole zawsze, kiedy ktoś z domowników jest przeziębiony. Używam go makaronu, do chleba na kanapkę czy do sałaty zamiast dresingu.