Przystawka z bakłażana z pietruszkowym pesto

Przystawka z bakłażana z pietruszkowym pesto

Warto jeść bakłażana, można w nim znaleźć potas, miedź, magnez, wit C, wit K i wit z grupy B. Dostarcza też organizmowi sporo błonnika pokarmowego, fitosterole i przeciwutleniacze.

Natka pietruszki jest jednym z najzdrowszych produktów roślinnych jakie można znaleźć na talerzu. 100 g świeżej zielonej pietruszki zawiera ponad trzykrotnie więcej wit C niż owoce cytrusowe. 40–50 g pozwoli wypełnić całodobowe na wit C u dorosłego człowieka. Ponadto natka jest bardzo dobrym źródłem fiolianów oraz betakarotenu.

Czosnek zawiera wit z grupy B, wit C, związki selenu, wapnia, fosforu oraz żelaza i magnezu, a także prowitaminę A.

Oliwa z oliwek jest bardzo cenionym tłuszczem w kuchni śródziemnomorskiej, podobno najzdrowszej diecie na świecie.

Podsumowując: czosnek, dobra oliwa, bakłażan i zielona pietruszka wszystko razem sprawia, że ta przystawka jest nie tylko przepyszna ale przede wszystkim super zdrowa.

składniki:

1 bakłażan 

2 plasterki fety

pesto pietruszkowe

oliwa z oliwek

zielona pietruszka natka do posypania

składniki pesto pietruszkowego:

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki soli i pieprzu

1 łyżeczka miodu

sok z połowy cytryny

½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju lnianego

2 łyżki ziaren słonecznika

Wszystko zmiksuj. Takie pesto możesz przechowywać z słoiku kilka dni w lodowce, no i jest mega zdrowe.

przygotowanie:

Możesz podawać na ciepło i na zimno.

Świetna przystawka na imprezę.

trik

Pesto pietruszkowe możesz traktować jako świetny składnik wzmacniający Twoja odporność. U mnie pojawia się na stole zawsze, kiedy ktoś z domowników jest przeziębiony. Używam go makaronu, do chleba na kanapkę czy do sałaty zamiast dresingu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować