Purée z dyni
z klopsikami w sosie pomidorowym
To idealny sycący obiad. Klopsiki, sosik, puree cudownie pomarańczowe, gładkie połączenie dyni i ziemniaków. Wygląda jak potrawa za milion dolarów, będzie świetnym daniem dla gości lub idealnym comfort food na jesienno-zimowe popołudnia.
Aby wszystko działania przebiegły jak najszybciej ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności działań:
- Przygotowanie klopsików, ok 20-30 min
- Gotowanie ziemniaków i dyni ok 15-20 min
- Klopsiki się duszą, a my równocześnie blendujemy puree. 10 min
składniki:
Purée:
½ małej dyni hokkaido
4-5 ziemniaków
1 łyżka masła
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Klopsiki z sosem:
500 g mielonego mięsa (z indyka, cielęcego lub wieprzowego np. z szynki)
1 malutka cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka sosu sojowego
szklanka wody
oliwa, masło
350 ml passaty pomidorowej
1-2 łyżki kwaśniej śmietany
Zielenina do posypania dania (opcjonalnie: koperek, bazylia, pietruszka zielona, kolendra)
przygotowanie:
1 etap: klopsiki (lub pulpeciki jak kto woli)
- Na patelni na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodaj posiekany 1 ząbek czosnku, suszone oregano i paprykę w proszku, wymieszaj i chwilę razem podsmażyć.
- Zdejmij z patelni i dodaj do mielonego mięsa. Jeśli nie masz na to czasu, wrzuć do mięsa drobno posiekaną, surową cebulę i przyprawy i też będzie ok.
- W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, wlej wodę gazowaną (jeśli nie masz wlej zwykłą), dopraw solą oraz pieprzem. Mięso musisz dokładnie wyrobić. Ja to robię rękami. Odstaw na 30 min do lodówki.
- Całość przykrywamy drugim płatem Brzegi możemy lekko zmoczyć wodą, by lepiej się skleiły. Bardzo ważne jest by dobrze połączyć ciasto po bokach, by nadzienie nie wypłynęło. Możemy udekorować krawędzie ciasta za pomocą wzorku.
*** (W między czasie możesz obrać ziemniaki i dynię, pokroić w kawałki i zalać wodą w garnku i lekko posolić).
Po 30 min:
Wilgotnymi dłońmi uformuj nieduże pulpeciki.
Rozgrzej natłuszczoną oliwą patelnię i włoż pulpeciki. Obsmaż z każdej ze stron. Wyjmij z patelni.
- Teraz sos: Na patelnię po klopsikach wlej passatę, szklankę wody, ząbek czosnku, przykryj pokrywą i duś przez ok. 10-15 minut. Na koniec dodaj sporą łyżkę śmietany. Wymieszaj. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano.
- Na koniec do sosu włóż klopsiki, żeby się zagrzały przed podaniem.
2 etap: przygotowanie purée
- Ziemniaki i dynię obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Dynię wkładamy wraz z ugotowanymi ziemniakami do blendera kielichowego lub tak jak ja ręcznym urządzeniem do zgniatania ziemniaków, robię puree. Nie przejmuję się, jeśli nie jest całkowicie gładkie i kawałki ziemniaków lub dyni są wyczuwalne.
- Na koniec dodaj masło, gałkę muszkatołową, odrobinę soli i pieprzu i wymieszaj na puszyste purée. Gdyby masa była zbyt gęsta, możemy dodać więcej mleka. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
3 etap: serwowanie
- Na ciepłe puree z dyni nałóż klopsiki i polej sosem pomidorowym. Na wierz posyp ulubionymi ziołami (pietruszką zieloną, kolendrą, bazylią lub koperkiem).
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.