Puszyste gofry na słodko
W Internecie znajdziesz milion przepisów na gofry. Można je robić w zasadzie z każdego rodzaju mąki, dodawać do ciasta różne składniki. Poniżej proponuję wersje klasyczną, na lekkie, puszyste, pszenne gofry, które najlepiej smakują w wersji na słodko. Gofry inspirowane przepisem Ani Starmach.
- Przygotowanie: 20 min
składniki:
250g mąki pszennej
szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju o neutralnym smaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
propozycja podania:
cukier puder, bita śmietana, świeże owoce (borówki amerykańskie, maliny, truskawki)
przygotowanie:
- Włącz gofrownicę.
- Oddziel żółtko od białka. Osobno ubij białko.
- Mąkę połącz z mlekiem, żółtkiem dodaj proszek do pieczenia, olej, cukier, sól. Wymieszaj wszystko mikserem.
- Ubite białko delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Nakładaj chochlą porcje ciasta i smaż około 3–4 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.