risotto z borowikami
aromatyczne z nutą szafranu
Risotto z borowikami to propozycja nie tylko na jesień. Przez cały rok możemy korzystać z grzybów mrożonych lub suszonych. Jeśli jednak masz taką możliwość zrób chociaż raz jesienne risotto ze świeżych borowików/prawdziwków.
Jeśli nie masz borowików, możesz je zastąpić kurkami lub podgrzybkami, smak będzie ciut inny ale również wspaniały.
Pamiętaj o dodatkach: risotto z grzybami podkręci świeżo mielony pieprz, natka pietruszki, parmezan i szafran.
- Przygotowanie: 40 min
składniki:
mniej więcej 300 g świeżych lub mrożonych borowików (jeśli używasz suszonych, wtedy maksymalnie 1 filiżankę suszu)
1 średnia cebula
garść natki pietruszki
½ szklanki startego parmezanu
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
350 g ryżu do risotto
1 l dowolnego bulionu
1 kieliszek białego wina
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta szafranu (opcjonalnie, jeśli nie znajdziesz omiń tą pozycję)
przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój w ćwiartki lub plasterki. Natkę umyj i posiekaj drobno.
- W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i 1 łyżkę masła. Zeszklij cebulę.
- Dodaj borowiki i usmaż na złoto. Kilka grzybów odłóż do dekoracji a do reszty dodaj ryż i smaż przez chwilę ok 3 min mieszając aż ryż stanie się lekko szklisty. Dodaj szczyptę szafranu.
- Do ryżu dodawaj niewielką ilość bulionu tak aby pokrył powierzchnię ryżu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewaj kolejną porcję. Wlewaj bulion naprzemiennie z winem. Powtórzyć czynność do momentu aż ryż będzie ugotowany (około 15-20 minut).
Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem i natką z pietruszki.
Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.