Risotto ze szparagami
i zielonym groszkiem
Risotto jest uważane za eleganckie danie, zwłaszcza w kontekście włoskiej kuchni. Jego kremowa konsystencja, bogaty smak oraz możliwość dostosowania składników do sezonu sprawiają, że jest to doskonały wybór na specjalne okazje, kolacje czy przyjęcia. Wysokiej jakości risotto może być podane jako wykwintne danie główne, szczególnie z dodatkami takimi jak szparagi, grzyby, owoce morza czy ser. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości i precyzji, co dodatkowo podkreśla jego elegancję, na szczęście nie jest zbyt skomplikowane, koniecznie spróbuj raz i zobaczysz jakie to proste.
Poniższa wersja, ze szparagami i zielonym groszkiem to idealne danie, łączące świeże warzywa z kremowym ryżem. Dzięki szparagom, które są pełne witamin, i zielonemu groszkowi, które dodaje lekkości, to danie jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
- Czas przygotowania: 30-40 minut
składniki:
1/2 pęczka zielonych szparagów
4 łyżki masła
½ cytryny
1 cebula (szalotka)
1 ząbek czosnku
200 g ryżu arborio (1 kubek)
200 ml wytrawnego białego wina
0,5 litra bulionu warzywnego
1 filiżanka zielonego groszku
40 g sera grana padano (w wersji wegańskiej zamień na płatki drożdżowe)
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój szparagi na 2-3 cm kawałki a następnie na połówki. Podsmaż kawałeczki na 1 łyżce masła przez 3 minuty, a potem odstaw.
- Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach masła. Dodaj ryż i smaż 2 minuty.
- Wlej wino, gotuj aż odparuje. Stopniowo dodawaj bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Jeśli risotto będzie wymagało jeszcze płynu dodaj więcej bulionu lub wody.
- Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok. Dodaj do ryżu, razem z groszkiem i serem. Dopraw solą i pieprzem, wmieszaj szparagi.
Przykryj risotto, odstaw na 1-2 minuty. Nałóż na talerze, posyp resztą sera i udekoruj świeżymi ziołami.
trik
Zamiast szparagów możesz dodać pokrojoną cukinię.