Roladki z cukinii z ricottą

Roladki z cukinii z ricottą

Cukinia zawiera potasżelazo i magnez oraz wit C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.

W poszukiwaniu kolejnych przepisów z cukinią zajrzałam do kuchni włoskiej. Klasyczne połączenie, które Włosi uwielbiają: pomidorów, oregano, bazylii i 3 włoskich serów: ricotty, parmezanu oraz mozzarelli. To danie może być samodzielnym lunchem, wspaniałą przystawką, opcją piknikową czy kolacją z przyjaciółmi. Wszystkie składniki możesz dostać w Polsce przez cały rok, więc już nie masz wytłumaczenia, aby nie skosztować.

składniki:

2-3 cukinie

oliwa z oliwek

opakowanie ricotty

1 jajko

½ filiżanki parmezanu lub grana padano

szczypta soli

2 listki bazylii

400 g passaty ziołowej lub rustykalnej

1-2 kulki mozzarelli (ilość zależy od Ciecie, jeśli lubisz mocno serową górę użyj po prostu więcej sera) 

½ łyżeczki oregano

przygotowanie:

trik

Jeśli przygotowujesz roladki z cukinii w szczycie pomidorowego sezonu, zastąp passatę, obranymi ze skórki 3-4 pomidorami, drobno pokrojonymi, wymieszanymi z pieprzem, oregano i solą. Nie musisz ich wcześniej poddusi, zrobią się podczas pieczenia całej potrawy.

Jeśli nie masz ricotty, zamień ją na kremową fetę, ale wtedy nie dosalaj już potrawy.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.