Roladki z cukinii z ricottą
Cukinia zawiera potas, żelazo i magnez oraz wit C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
W poszukiwaniu kolejnych przepisów z cukinią zajrzałam do kuchni włoskiej. Klasyczne połączenie, które Włosi uwielbiają: pomidorów, oregano, bazylii i 3 włoskich serów: ricotty, parmezanu oraz mozzarelli. To danie może być samodzielnym lunchem, wspaniałą przystawką, opcją piknikową czy kolacją z przyjaciółmi. Wszystkie składniki możesz dostać w Polsce przez cały rok, więc już nie masz wytłumaczenia, aby nie skosztować.
- Przygotowanie: 15 min
- Pieczenie: 15 i 20 min
składniki:
2-3 cukinie
oliwa z oliwek
opakowanie ricotty
1 jajko
½ filiżanki parmezanu lub grana padano
szczypta soli
2 listki bazylii
400 g passaty ziołowej lub rustykalnej
1-2 kulki mozzarelli (ilość zależy od Ciecie, jeśli lubisz mocno serową górę użyj po prostu więcej sera)
½ łyżeczki oregano
przygotowanie:
- Cukinie umyj i pokrój wzdłuż na cienkie półcentymetrowe pasy. Ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i lekko posól. Piecz 15 min aż będą miękkie i elastyczne.
- Farsz: wymieszaj ricottę, jajko, parmezan, sól i posiekane listki bazylii.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Na dno nalej passaty ziołowej, żeby delikatnie przykryć dno, nie więcej niż 1 cm.
- Na paski cukinii nakładaj łyżką farsz i roluj. Układaj na sosie pomidorowym na naczyniu do zapiekania. Na górze polej roladki delikatnie passatą, posyp mozzarellą lub jeśli lubisz mocniejszy smak startym żółtym serem. Na górze posyp oregano.
- Zapiekaj 20 min w temp 190-200 stopni na termoobiegu.
trik
Jeśli przygotowujesz roladki z cukinii w szczycie pomidorowego sezonu, zastąp passatę, obranymi ze skórki 3-4 pomidorami, drobno pokrojonymi, wymieszanymi z pieprzem, oregano i solą. Nie musisz ich wcześniej poddusi, zrobią się podczas pieczenia całej potrawy.
Jeśli nie masz ricotty, zamień ją na kremową fetę, ale wtedy nie dosalaj już potrawy.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.