Sałatka z borówka amerykańską
figami i orzechami
Wyobraź sobie zbiór kolorów:
Ciemno czerwony (figi), głęboka zieleń (rukola), śnieżnobiały (mozzarella), ciepły brąz (orzech włoski) i błyszczący granat (borówki amerykańskie).
Wyobraź sobie konsystencję i smak:
lekko cierpki smak rukoli, kremowa mozzarella, słodkawa, pestkowa konsystencja fig, chrupiące orzechy i lekko kwaskowe borówki.
To wszystko połączone gorzkawo-kwaskowatym sosem winegret, który idealnie podbija każdy z tych smaków.
Taka jest ta sałatka. Kiedy za pierwszym razem łączyłam kolory nie sądziłam, że tak idealnie połączą się też smaki. Jestem z siebie dumna!
- Max 10 min przygotowywania
składniki:
rukola – małe opakowanie
3 świeże figi
1 filiżanka orzechów włoskich
1 filiżanka suszonej żurawiny
1 kulka mozzarelli
200 g borówki amerykańskiej
Sos winegret wersja klasyczna – zobacz przepis tutaj
Przygotowanie:
- Rukolę umyj i odwiruj w wirówce na sałatę lub poczekaj aż porządnie obcieknie na sitku.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Figi, borówki starannie umyj.
- Układaj warstwowo na płaskim półmisku: - rukola, figi pokrojone w plasterki, mozzarellę w plasterkach lub porwaną rękami, posyp orzechami i borówkami a na końcu polej sosem.
Zrób sos winegret zgodnie z opisem (kliknij po przepis).
- Polej sosem - idealna na jesienne imprezy!