Sałatka z figami i borówką amerykańską

salatka-figi

Sałatka z borówka amerykańską
figami i orzechami

Wyobraź sobie zbiór kolorów:

Ciemno czerwony (figi), głęboka zieleń (rukola), śnieżnobiały (mozzarella), ciepły brąz (orzech włoski) i błyszczący granat (borówki amerykańskie).

Wyobraź sobie konsystencję i smak:

lekko cierpki smak rukoli, kremowa mozzarella, słodkawa, pestkowa konsystencja fig, chrupiące orzechy i lekko kwaskowe borówki.

To wszystko połączone gorzkawo-kwaskowatym sosem winegret, który idealnie podbija każdy z tych smaków.

Taka jest ta sałatka. Kiedy za pierwszym razem łączyłam kolory nie sądziłam, że tak idealnie połączą się też smaki. Jestem z siebie dumna!

składniki:

rukola – małe opakowanie

3 świeże figi

1 filiżanka orzechów włoskich

1 filiżanka suszonej żurawiny

1 kulka mozzarelli

200 g borówki amerykańskiej

 

Sos winegret wersja klasyczna – zobacz przepis tutaj

Przygotowanie:

Zrób sos winegret zgodnie z opisem (kliknij po przepis).

figi-salatka
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować