sałatka z kalafiorem romanesco
brokulami i chrupiacą rzodkiewką
Uprzedzę pierwsze pytanie czy możesz zamienić kalafior romenesco na zwykły biały. Otóż nie, lepiej zostaw w sałatce tylko brokuł. Kalafior romanesco ma inny smak, „nie czuć” go kalafiorem aż tak mocno, więc odradzam.
Kalafior romanesco czasami możesz kupić w większych sklepach, ostatnio przy szalejącej inflacji, nawet był o 50 % tańszy niż nasz zwykły polski. Ponieważ znalazłam go na wiosnę w sklepie (chociaż jest kompletnie poza sezonem), proponuję tą sałatkę również jako wiosenny lunch.
składniki:
- Przygotowanie: 20-30 min
1/3 kalafiora romensco
1/3 brokułu
kilka rzodkiewek
1 mała marchewka
1 mały ogórek najlepiej gruntowy
2-4 jajek na twardo
świeżo mielony pieprz
Sos składniki:
3 łyżki szczypiorku
4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu 9%
3 łyżki majonezu lub 1 łyżka oliwy z oliwek
kilka kropel soku z cytryny
spora szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne
Przygotowanie:
- Kalafior i brokuł podziel na różyczki, podgotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź, przelej zimna wodą aby utrzymać piękny zielony kolor. Podziel na mniejsze różyczki. Jajka ugotuj na twardo, nie dłużej niż 9 min.
Marchewkę zatrzyj na grubych oczkach lub pokrój w juliene. Rzodkiewki umyj, pokrój w ćwiartki, ogórek obierz lub pokrój bez obierania w plasterki.
- Układaj na półmisku: brokuł, kalafior romenesco, rzodkiewki, ogórek, posyp marchewką. Na koniec tuż przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem i polej sosem.
trik
Ta sałatka „przyjmie” wszystkie warzywa, jeśli zachowasz proporcje pomiędzy miękkimi, gotowanymi składnikami (fasolka, kalafior, brokuł) a tymi, które chrupią tj papryka, ogórek, rzodkiewka, cebulka. Warto dodać też białko – sos, jajka lub ser typu feta.