Sałatka z kalafiorem romanesco

sałatka z kalafiorem romanesco
brokulami i chrupiacą rzodkiewką

Uprzedzę pierwsze pytanie czy możesz zamienić kalafior romenesco na zwykły biały. Otóż nie, lepiej zostaw w sałatce tylko brokuł. Kalafior romanesco ma inny smak, „nie czuć” go kalafiorem aż tak mocno, więc odradzam.

Kalafior romanesco czasami możesz kupić w większych sklepach, ostatnio przy szalejącej inflacji, nawet był o 50 % tańszy niż nasz zwykły polski. Ponieważ znalazłam go na wiosnę w sklepie (chociaż jest kompletnie poza sezonem), proponuję tą sałatkę również jako wiosenny lunch.

składniki:

1/3 kalafiora romensco

1/3 brokułu

kilka rzodkiewek

1 mała marchewka

1 mały ogórek najlepiej gruntowy

2-4 jajek na twardo

świeżo mielony pieprz

Sos składniki:

3 łyżki szczypiorku

4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu 9%

3 łyżki majonezu lub 1 łyżka oliwy z oliwek

kilka kropel soku z cytryny

spora szczypta soli

szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Marchewkę zatrzyj na grubych oczkach lub pokrój w juliene. Rzodkiewki umyj, pokrój w ćwiartki, ogórek obierz lub pokrój bez obierania w plasterki.

trik

Ta sałatka „przyjmie” wszystkie warzywa, jeśli zachowasz proporcje pomiędzy miękkimi, gotowanymi składnikami (fasolka, kalafior, brokuł) a tymi, które chrupią tj papryka, ogórek, rzodkiewka, cebulka. Warto dodać też białko – sos, jajka lub ser typu feta. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować