sałatka z kolorowych pomidorów
czyli lato na talerzu
Sukcesem tej sałatki jest zebranie jak największej ilość różnogatunkowych pomidorów: malinowe, koktajlowe czerwone i żółte, czekoladowe, rzymskie, pomarańczowy i żółty oraz zielony.
Ta sałatka ma mnóstwo potasu, a to najlepsza rzecz jaką możesz zaserwować zestresowanemu członkowi swojej rodziny.
- Przygotowanie: 15-20 min
składniki:
po 1 sztuce różnokolorowych pomidorów
po garści pomidorków koktajlowych w różnym kolorze
1 opakowanie mini mozarellek
2 garście dowolnej umytej sałaty (u mnie rukola)
1 ugotowany burak
garść czarnych oliwek
mała czerwona cebulka
kilka-kilkanaście liści świeżej bazylii
dressing:
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz
cytryna
przygotowanie:
- Pomidory pokrój dowolnie w plasterki, ćwiartki, połówki. Umieść je w misce lub na sałacie jeśli chcesz układać warstwowo.
- Buraka pokrój w plasterki, oliwki oraz mozzarellę na połówki. Cebulę pokrój bardzo cienko w krążki.
- Wszystkie składniki połóż kolejno na sałatce pomidorowej.
- Na koniec przybierz listkami świeżej bazylii.
Dressing:
Do miseczki dodaj oliwę, łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz sporą szczyptę grubo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Tuż przed podaniem polej sałatkę dressingiem.
W wersji dla głodomorów: omiń układanie warstw, wrzuć wszystko do miski wymieszaj i podawaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.