Sałata z pieczonymi warzywami i czosnkowym winegretem   

salatka-z-pieczonych-warzyw

Sałata z pieczonymi warzywami
i winegretem z pieczonym czosnkiem

Sałatka z pieczonymi warzywami to idealne połączenie chrupiącej sałaty, delikatnych smaków i intensywnych aromatów. Pieczony czosnek nadaje sosowi winegret głębi i kremowej konsystencji, a słodka papryka i pomidorki doskonale komponują się z miękką sałatą maślaną. To danie jest nie tylko zdrowe, ale także pełne kolorów, które ożywią każdy stół. Przygotowanie tej sałatki to prosty sposób na wprowadzenie więcej warzyw do swojej diety w pysznej formie. 

składniki:

1 mała główka sałaty maślanej 

1 zielona papryka 

1 czerwona papryka 

1 mały bakłażan

1 szklanka pomidorków koktajlowych 

½ opakowania greckiej fety (możesz zamienić na ser typu bałkańskiego)

1 mała główka czosnku 

4 łyżki oliwy z oliwek 

1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny 

sól i pieprz do smaku 

przygotowanie:

Podawaj od razu, by zachować świeżość sałaty i aromaty pieczonych warzyw!

Do tej sałatki świetnie pasuje kilka rodzajów białka, w zależności od Twoich preferencji: 

Fetę możesz zamienić na grillowanego kurczaka, halloumi, ciecierzyce lub wędzoną rybę.

Każdy z tych dodatków wzbogaci danie, czyniąc je bardziej sycącym i odżywczym!

pieczone-warzywa
pieczone-warzywa
salatka-z-pieczonych-warzyw
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.