Sernik baskijski
poniżej wersja na thermomix
Baskijski palony sernik zwany też sernikiem z La Vina.
Sernik baskijski stał się jednym z hitów ostatniego lata, smakosze pokochały go za jego prostotę i delikatność. Jest kremowy w środku, z zewnątrz posiada ciemniejszą, prawie spaloną skórkę. To właśnie dzięki przyrumienionej skórce otrzymuje charakterystyczny karmelowy smak, który odróżnia go od innych serników.
Jeśli masz obawy i nigdy wcześniej nie przygotowywałaś/łeś sernika to pamiętaj, że jedną z największych zalet sernika baskijskiego jest jego prostota. W przeciwieństwie do tradycyjnych serników, które często wymagają starannego pieczenia w kąpieli wodnej, aby uniknąć pęknięć i zachować równą powierzchnię, sernik baskijski powinien wręcz posiadać pęknięcia i ciemną, przypieczoną skórkę. Im bardziej spalony wierzch, tym bardziej autentyczny sernik!
- Przygotowanie masy serowej: około 10-15 minut
- Pieczenie: 60 minut
- Studzenie w temperaturze pokojowej: około 1 godzina
- Chłodzenie w lodówce: co najmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc)
- Łączny czas: 6-7 godzin, z czego większość to czas chłodzenia w lodówce.
składniki:
450 g serka mescarpone
450 g kremowego, śmietankowego, typu Philadelphia, Almette lub zmielonej mieszanki do serników
250 – 320 g cukru
6 jajek, rozm. L
450 g śmietany, min. 30% tłuszczu
60 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Wyłóż tortownicę (średnica ok. 20-23 cm) papierem do pieczenia, zostawiając sporo papieru wystającego poza brzegi formy, ponieważ sernik mocno rośnie.
Przygotuj masę serową:
W misce umieść serki i cukier. Miksuj na niskich obrotach, aż masa będzie gładka i puszysta.
Dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Następnie dodaj śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Opcja superszybka: Wrzuć wszystkie składniki do kielicha blendera lub jakiegokolwiek robota miksującego i porządnie zmiksuj tak aby napowietrzyć ciasto.
Pieczenie:
Przelej masę serową do przygotowanej formy.
Piecz sernik przez około 50-60 minut. Wierzch powinien być mocno przypieczony, ciemny, prawie spalony, a środek powinien być wciąż lekko miękki i delikatnie drżeć, kiedy poruszasz formą.
wersja na thermomix:
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał ok. 10 cm ponad brzeg formy. Formę postawić na blasze do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać cukier, wymieszać 30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 30 s/obr. 5.5.
- Dodać jajka, śmietanę, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne 1 min 30 s/obr. 5 lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelać do przygotowanej formy.
- Piec 60 min (200°C), powierzchnia sernika powinna się mocno zrumienić (patrz wskazówka). Ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.), następnie przełożyć na duży talerz. Sernik baskijski podawać jako deser.
Studzenie dla obu wersji takie samo:
Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Sernik zgęstnieje i nabierze idealnej konsystencji. Przed podaniem wyjmij sernik z lodówki na około 30 minut, aby delikatnie zmiękł.
trik
Możesz go podać solo, posypany cukrem pudrem lub owocami, np. malinami czy jagodami. Cudownie się komponuje ze zmiksowanymi malinami lub truskawkami. W okresie jesienno zimowy polej go karmelem, kremem pistacjowym lub posyp ziarenkami granatu.