Śledź w oleju
To jest absolutnie ulubiony i najbardziej uniwersalny przepis na śledzie. Można je jeść cały rok, świetnie się sprawdzają nie tylko na święta zarówno wielkanocne jak i bożonarodzeniowe, zagraj na Sylwestra oraz rodzinne imprezy.
Optymalnie dla tego przepisu byłoby użycie matiasów, są one jednak niezwykle trudne do zdobycia w Polsce no i bardzo drogie. Jeśli jednak uda ci się je upolować, pamiętaj, że przechowujesz je krócej i zjadasz świeże, są o niebo lepsze od tych masowych.
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas moczenia śledzi w przybliżeniu: 2 godziny
- Czas oczekiwania na najlepszy smak: 2 dni
- Liczba porcji: 1 litrowy słoik
- Dieta: bezglutenowa
składniki:
5-6 filetów śledziowych solonych, najlepiej matiasów, jeśli znajdziesz
2 nieduże cebule
ok 0,5 l oleju np. rzepakowego
3 łyżki oleju lnianego
sok z 1 cytryny
2 małe listki laurowe
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 l mleka
1 wyparzony litrowy słoik
Przygotowanie:
- Śledzie włóż do miski z mlekiem. Odczekaj 2h. W tym czasie przygotuj sobie resztę składników.
- Wyjmując je z mleka przepłucz je pod bieżącą wodą.
Pamiętaj, że im dłużej moczysz śledzie tym będą mniej słone i delikatniejsze, więc zrób takie jakie lubisz najbardziej. 2h to wg mnie optymalny czas aby mleko wyciągnęło nadmiar soli. Polecam ukroić kawałek śledzia i sprawdzić jego smak, by zdecydować o tym jak słone mają być śledzie. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie je osusz.
- Wymoczone i osuszone filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Sama zazwyczaj kroję je w proste lub ukośne kawałki nie szersze niż cztery centymetry. Możesz jednak śmiało kroić filety na kwadraty a nawet na małe kawałeczki nie większe niż kostka 1 cm na 1 cm.
- Cebule obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Jeśli boisz się aromatu cebuli, weź białą delikatniejszą, cukrową odmianę. Posiekaną cebulkę umieść na sitku w zlewie. Zagotuj wodę i powoli wylewaj wrzątek na cebulę. Im ostrzejsza cebula, tym więcej wrzątku. Sitko z cebulą odstaw do całkowitego przestudzenia.
- Przygotuj słoik, przelej go wrzątkiem, wystudź. Do wyparzonego i osuszonego słoika wykładaj warstwę cebulki na zmianę z warstwą pokrojonych śledzi. Gdzieś pomiędzy nimi umieść po jednym, małym listku laurowym. Na samą górę wylej świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz zasyp kolorowym pieprzem.
- Na koniec zalej olejem lnianym i rzepakowym tak aby olej przykrył całe śledzie. Zamknij szczelnie słoik i wsadź do lodówki.
Można je teraz delikatnie zamieszać kilka razy lub zakołysać słoikiem. Śledzie w oleju z cebulką można trzymać w lodówce śmiało dwa tygodnie.