Śledź w oleju

Śledź w oleju

To jest absolutnie ulubiony i najbardziej uniwersalny przepis na śledzie. Można je jeść cały rok, świetnie się sprawdzają nie tylko na święta zarówno wielkanocne jak i bożonarodzeniowe, zagraj na Sylwestra oraz rodzinne imprezy.

Optymalnie dla tego przepisu byłoby użycie matiasów, są one jednak niezwykle trudne do zdobycia w Polsce no i bardzo drogie. Jeśli jednak uda ci się je upolować, pamiętaj, że przechowujesz je krócej i zjadasz świeże, są o niebo lepsze od tych masowych.

składniki:

5-6 filetów śledziowych solonych, najlepiej matiasów, jeśli znajdziesz
2 nieduże cebule
ok 0,5 l oleju np. rzepakowego
3 łyżki oleju lnianego
sok z 1 cytryny
2 małe listki laurowe
1 łyżka kolorowego pieprzu
1 l mleka
1 wyparzony litrowy słoik

Przygotowanie:

Pamiętaj, że im dłużej moczysz śledzie tym będą mniej słone i delikatniejsze, więc zrób takie jakie lubisz najbardziej. 2h to wg mnie optymalny czas aby mleko wyciągnęło nadmiar soli. Polecam ukroić kawałek śledzia i sprawdzić jego smak, by zdecydować o tym jak słone mają być śledzie. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym i bardzo dokładnie je osusz. 

Można je teraz delikatnie zamieszać kilka razy lub zakołysać słoikiem. Śledzie w oleju z cebulką można trzymać w lodówce śmiało dwa tygodnie.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować