Śledzie pod szubą

Śledzie pod szubą

Śledzie pod szubą lub inaczej śledź pod pierzynką, to klasyczna ukraińska, warstwowa sałatka śledziowa. Składniki ułożone są jeden na drugim, w odpowiedniej kolejności, żeby warstwy pięknie wyglądały kolorystycznie, najczęściej w jednej szklanej salaterce, połączone majonezem. Najważniejsze w tej sałatce są śledzie, gotowane buraki, ziemniaki, cebula i jajka na twardo. Reszta to dowolna inwencja kucharza.

Do zrobienia tej sałatki możesz użyć śledzi gotowych, kupionych w oleju, lub tych zrobionych wcześniej własnoręcznie (patrz przepis na śledzie w oleju)

składniki:

6 pojedynczych filetów śledzi z oleju

2 średnie ugotowane lub upieczone buraki

5 jajek ugotowanych na twardo

2 średnie ugotowane marchewki

3 średnie ugotowane ziemniaki

4-5 ogórków kiszonych

mała cebula lub 4 łyżki zielonej cebulki

szczypiorek oraz natka pietruszki lub koperek do dekoracji

*opcjonalnie możesz dodać:

kawałek białej części pora ok 10 cm

20 pokrojonych drobno zielonych oliwek

kwaśne jabłko

1 małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany

sos:

5 łyżek majonezu najlepiej Kieleckiego

2 łyżki jogurtu naturalnego

łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

szczypta cukru

po pół łyżeczki soli i pieprzu

przygotowanie:

Do zrobienia sałatki Szuba można użyć dużego, szklanego naczynia o średnicy 20 cm i wysokości ok 12 cm, lub tak jak ja, pojedynczych słoiczków w ilości ok 15 szt.

Sałatka szuba najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Należy ją trzymać w lodówce.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować