Śledzie pod szubą
Śledzie pod szubą lub inaczej śledź pod pierzynką, to klasyczna ukraińska, warstwowa sałatka śledziowa. Składniki ułożone są jeden na drugim, w odpowiedniej kolejności, żeby warstwy pięknie wyglądały kolorystycznie, najczęściej w jednej szklanej salaterce, połączone majonezem. Najważniejsze w tej sałatce są śledzie, gotowane buraki, ziemniaki, cebula i jajka na twardo. Reszta to dowolna inwencja kucharza.
Do zrobienia tej sałatki możesz użyć śledzi gotowych, kupionych w oleju, lub tych zrobionych wcześniej własnoręcznie (patrz przepis na śledzie w oleju)
- Przygotowanie: 1 godzina
- Chłodzenie: 30 minut
- Dieta: bezglutenowa
składniki:
6 pojedynczych filetów śledzi z oleju
2 średnie ugotowane lub upieczone buraki
5 jajek ugotowanych na twardo
2 średnie ugotowane marchewki
3 średnie ugotowane ziemniaki
4-5 ogórków kiszonych
mała cebula lub 4 łyżki zielonej cebulki
szczypiorek oraz natka pietruszki lub koperek do dekoracji
*opcjonalnie możesz dodać:
kawałek białej części pora ok 10 cm
20 pokrojonych drobno zielonych oliwek
kwaśne jabłko
1 małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
sos:
5 łyżek majonezu najlepiej Kieleckiego
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
po pół łyżeczki soli i pieprzu
przygotowanie:
Do zrobienia sałatki Szuba można użyć dużego, szklanego naczynia o średnicy 20 cm i wysokości ok 12 cm, lub tak jak ja, pojedynczych słoiczków w ilości ok 15 szt.
- Wszystkie warzywa ugotuj osobno. Buraki polecam kupić już ugotowane. Zamiast majonezu możesz użyć jogurt lub kwaśną śmietanę. Smak sałatki będzie wówczas delikatniejsza, mniej kaloryczna, ale też będzie mocno odbiegać od oryginału.
- Przygotuj sos majonezowy, wszystkie składniki: majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz, cukier i cytrynę wymieszaj.
- Filety osusz z oleju przy pomocy ręcznika papierowego. Każdy filet pokrój w poprzek na kawałki o szerokości około 1 cm. Kawałki śledzia wyłóż na dnie naczynia, w którym planujesz podać sałatkę.
- Cebulę oraz kawałek pora obierz i poszatkuj drobno. Wyłóż je na śledzie. Na całej powierzchni zaś rozsmaruj cienko sos majonezowy.
- Kolejną warstwą będą gotowane ziemniaki. Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na warstwę z cebuli i pora. Dodaj sos majonezowy cienka warstwą i oprósz pieprzem.
- Kolejną warstwą są buraki. Ugotowane lub upieczone, obrane ze skórki buraki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach (odciśnij soki) lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na warstwę z gotowanych ziemniaków. Posmaruj sosem majonezowym.
- Marchewki obierz i tak samo zetrzyj na grubej tarce i wyłóż je na burakach. Posmaruj sosem majonezowym.
- Kolejno dodaję tarte, obrane ze skórki kiszone ogórki. Możesz je pominąć, lub zamienić na kwaśne jabłko pokrojone w drobną kostkę lub też dodać do sałatki i jabłko i ogórki. Ważne aby je odcisnąć z soku po starciu, żeby sałatka nie podeszła wodą. Posmaruj sosem majonezowym.
- Obrane jajka na twardo rozkrój i oddziel białka od żółtek. Osobno zetrzyj białka i osobno żółtka. Kładź kolejno białka, na to posyp żółtkami. Górę sałatki możesz albo posypać pietruszką lub szczypiorkiem, albo zakończyć warstwą śmietany i dopiero posypać koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem i ozdobić np. żurawina czy granatami.
Sałatka szuba najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Należy ją trzymać w lodówce.