Soczysty kurczak z pieczonym jabłkiem i śliwkami

soczysty kurczak
z pieczonym jabłkiem i śliwkami

składniki:

ćwiartka z kurczaka 1 szt na osobę

1 łyżka oliwy z oliwek na porcję kurczaka

1 łyżka mieszanki ziół np. greckich lub prowansalskich (użyj ziół, które smakują Tobie)

2 ząbki czosnku drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli

1-2 jabłka podzielone na ćwiartki, ze skórką

spora garść suszonych śliwek (możesz zastąpić suszonymi morelami lub żurawiną)

1 cebula pokrojona na ćwiartki

Przygotowanie:

Po prostu rękami wmasuj te przyprawy- będzie najszybciej.

Podanie:

trik

Możesz multiplikować porcje w nieskończoność, ograniczają Cię jedynie brytfanki, które masz w domu. Jeśli chcesz z tego przepisu zrobić wielką imprezę – po prostu kup więcej mięsa, trochę więcej jabłek i śliwek. Czas pieczenia nie zmienia się nawet przy 20 porcjach!

Ten sam przepis możesz zastosować piekąc indyka. Udziec z indyka piekłabym jedynie o 15 min dłużej.

Nie masz tyle czasu – kup same pałeczki z kurczaka, wrzuć do tego samego naczynia obrane ziemniaki i skróć pieczenie do 1h. Zyskasz w 1h cały obiad.

Przyprawy z oliwą możesz najpierw wymieszać w miseczce albo sypać wszystko od razu na mięso i wmasować rękami– to zależy od Ciebie ile masz czasu i czy zapach przypraw na rękach Ci przeszkadza. Pod względem smaku nie ma to znaczenia, mieszając jednak w naczyniu, w którym zapiekasz bardziej go ubrudzisz więc, jeśli chcesz podać w nim potem mięso na stół gościom rekomenduję wymieszanie gdzie indziej i delikatne ułożenie kompozycji z mięsa, jabłek i owoców

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować