Szaszłyki z łososia

szaszłyki z łososia
z sezamem i cytryną

To chyba najprostszy sposób na szaszłyki z łososia. Możesz je wrzucić na grilla lub upiec w piekarniku. Genialne na letni obiad, piknik czy rodzinne spotkanie. Nie powstydzisz się podać go nawet na domową uroczystość typu komunia, Wielkanoc czy urodziny.

składniki:

Płat łososia – zobacz ile potrzebujesz dla wszystkich gości (średnio licz 5 cm płatu na 1 szaszłyk)

1 cytryna niewoskowana lub dobrze umyta

kilka łyżek sezamu – białego lub mieszanego czarnego i białego

patyczki do szaszłyków

 

marynata:

kilka łyżek sosu sojowego

tyle samo łyżek sosu teriyaki

1 łyżka soku z cytryny

1-2 łyżki oleju sezamowego (jeśli nie masz to oliwy z oliwek)

przygotowanie:

Następnie połowę ilości łososia wyjmuj z marynaty o obtocz lub posyp sezamem.

Na patyczek szaszłykowy nadziewaj rybę bez sezamu/półplasterek cytryny/rybę w sezamie/cytrynę/rybę bez sezamu itd.

Łososia możesz przyrządzić na grillu lub w piekarniku.

W piekarniku to będzie ok 15-20 min nie więcej w temp 200 st.

Co do grilla być może ten czas się nawet skróci, w zależności jak mocny ogień rozpaliłaś/eś.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.