Szkockie shortbready czyli maślane ciasteczka z żurawiną

szkockie ciasteczka

Szkockie shortbready
czyli maślane ciasteczka z żurawiną

Maślane ciasteczka z żurawiną to wariacja na temat klasycznych szkockich shortbreadów, które słyną ze swojej kruchości i maślanego smaku. Tradycyjne szkockie wypieki, znane od wieków, zachwycają prostotą i naturalnymi składnikami, które nadają im wyjątkowy charakter. W tej wersji przepis został wzbogacony o suszoną żurawinę, co dodaje ciasteczkom owocowego, lekko kwaskowatego akcentu, świetnie kontrastującego z maślanym ciastem. Szkocja, skąd pochodzi oryginalna receptura, słynie z doskonałych wypieków, a te ciasteczka idealnie oddają esencję tamtejszej kulinarnej tradycji. To doskonała propozycja na chwilę przyjemności w stylu szkockim, z nutą nowoczesności.

składniki:

200 g masła (miękkiego)

100 g cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

250 g mąki pszennej

100 g suszonej żurawiny

szczypta soli

przygotowanie:

Piecz ciasteczka przez około 12-15 minut, aż lekko się zarumienią na brzegach.

Wyjmij ciasteczka z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby przestygły, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasteczka są kruche, maślane i delikatnie słodkie, a żurawina dodaje im lekko kwaskowatego, owocowego smaku.

TRIK:

Żurawinę możesz zastąpić lub wymieszać 50/50 ze skórką z pomarańczy lub miksem orzechów i bakalii.

ciastka kruche
DRUKUJ
ciastka maslane
shortbredy na boze narodzenie
ciastka kruche

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.