Szybka tarta z morelami
Sezonowe, morelowe, słoneczne lekkie ciasto. Jest banalnie proste, w zasadzie to wspaniałe owoce i kruche ciasto. Jeśli chcesz się bardziej rozpieścić, podaj tarte z gałka ulubionych lodów.
- Przygotowanie: 20 min
- Chłodzenie ciasta 30 min
- Pieczenie: 30 min
Kruche słodkie ciasto:
½ szklanki cukru (100 g)
200 g masła
2 ½ szklanki mąki pszennej (370 g)
1 jajko
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
1 kg moreli
1 garść borówek amerykańskich lub malin
½ filiżanki cukru trzcinowego
przygotowanie:
- Wsyp sypkie składniki ciasta do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Zagnieć ciasto lub po prostu wsyp wszystkie składniki do miksera i zmiksuj.
- Ciasto ułóż na foremce do zapiekania zostawiając wysokie brzegi i całość wsadź do lodówki na min 30 min.
- Zapiecz w piekarniku 15 min.
- Po tym czasie ułóż na wierzchu morele brzuszkami do góry, posyp borówka amerykańską i cukrem.
- Zapiekaj kolejne 20 min. Zanim rozkroisz odczekaj chwilę aż sok się wchłonie i stworzy galaretkę.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.