Tarta sernik ze śliwkami
To sezonowe, śliwkowe lekkie ciasto. Uwielbiam ten lekki serowy środek na wierzchu z aromatycznymi jesiennymi owocami.
- Przygotowanie: 20 min
- Chłodzenie ciasta: 30 min
- Pieczenie: 40 min
Kruche słodkie ciasto:
½ szklanki cukru (100 g)
200 g masła
2 ½ szklanki mąki pszennej (370 g)
1 jajko
1 szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
nadzienie:
10 śliwek węgierek pokrojonych na pół i wypestkowanych
1 garść borówek amerykańskich lub malin
sos serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego lub ricotty (150 g)
2 wiejskie jaja
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki
1 opakowanie cukru migdałowego (jak nie ma to kilka kropel aromatu)
1 łyżeczka startych skorek z cytryny lub pomarańczy
przygotowanie:
- Wsyp sypkie składniki ciasta do miski, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło i jajko. Zagnieć ciasto lub po prostu wsyp wszystkie składniki do miksera i zmiksuj.
- Ciasto ułóż na foremce do zapiekania zostawiając wysokie brzegi i całość wsadź do lodówki na min 30 min.
- Składniki sosu wymieszaj w misce.
- Na kruche ciasto w foremce wlewasz sos serowy.
- Na sosie układasz morele brzuszkiem do góry, posypujesz borówkami.
- Zapiekasz 40 min w temp 180-200 stopni.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.