Tarta wielkanocna

tarta wielkanocna
idealna na świąteczne śniadanie

Każde święta mają swoje kolory.

Bożonarodzeniowe kojarzą mi się z głęboką czerwienią jak w owocach granatu i ciemnym, nasyconym zielonym kolorem pachnącego rozmarynu.

Wielkanoc to nie tylko pastele ale też żywe i wesołe kolory jak nasycony żółty kolor jajka i wesoła, jasna zieleń jak liście sałaty. Wokół tych kolorów warto utrzymać też świąteczne menu.

składniki:

NA CIASTO:

160 g mąki pszennej

75 g miękkiego masła lub margaryny roślinnej

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki soli

50 ml zimnej wody

 

NA FARSZ:

2 małe cukinie lub jedna duża

2 pory

pęczek szczypiorku

6 jajek

300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%

ser (kulka mozzarelli lub camembert)

oliwa a oliwek

przyprawy: eko wegeta, granulowany czosnek, pieprz, tymianek, oregano, kurkuma, sól

przygotowanie:

Przygotuj foremkę (ok 24 cm średnicy): posmaruj ją masłem lub margaryną. Do foremki uformuj ciasto aby rozłożone było cienką warstwą oraz zachodziło na boki. Wszędzie podziurkuj je widelcem.

Pokrój byle jak w kostkę ser mozzarella. Na ciasto nałóż najpierw ser a potem warzywa.

W osobnej misce (ja robię to na tej patelni, na której smażyłam pory, ponieważ nie lubię zmywać) wlej śmietanę, wbij 2 surowe jajka, dodaj sól, pieprz, tymianek. Posiekaj szczypiorek i połowę porcji wymieszaj z sosem śmietanowym.

Zalej sosem warzywa, na górze ułóż rozkrojone na połówki lub ćwiartki jajka na twardo.

Zapiekaj 30 min w temp 200 stopni. Sprawdź czy po 30 min sos jest ścięty-wystarczy delikatnie dotknąć palcem. Jeśli nie jest to dopiecz kolejne 5 min.

Po wyjęciu posyp reszta szczypiorku. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.