tarta wielkanocna
idealna na świąteczne śniadanie
Każde święta mają swoje kolory.
Bożonarodzeniowe kojarzą mi się z głęboką czerwienią jak w owocach granatu i ciemnym, nasyconym zielonym kolorem pachnącego rozmarynu.
Wielkanoc to nie tylko pastele ale też żywe i wesołe kolory jak nasycony żółty kolor jajka i wesoła, jasna zieleń jak liście sałaty. Wokół tych kolorów warto utrzymać też świąteczne menu.
- Przygotowanie: 40 min
- Zapiekanie: 30 min
składniki:
NA CIASTO:
160 g mąki pszennej
75 g miękkiego masła lub margaryny roślinnej
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki soli
50 ml zimnej wody
NA FARSZ:
2 małe cukinie lub jedna duża
2 pory
pęczek szczypiorku
6 jajek
300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
ser (kulka mozzarelli lub camembert)
oliwa a oliwek
przyprawy: eko wegeta, granulowany czosnek, pieprz, tymianek, oregano, kurkuma, sól
przygotowanie:
- Kolejność:
- Zacznij od ciasta, kiedy będzie leżakować ty pokroisz i udusisz warzywa. Ciasto ze wszystkich składników zmiksuj lub wyrób rękami. Zawiń w kulkę i wsadź do lodówki.
- Nastaw tylko 4 jajka na twardo, gotuj przez 9-10 min. Wyjmij, zalej zimną wodą, obierz ze skorupek.
- Cukinie opłucz, zetrzyj na grubej tarce, wrzuć na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Umyj dokładnie pory, przekrój wzdłuż a następnie pokrój na 3 mm paski. Dorzucaj od razu do cukinii. Czas na przyprawy, dopraw jak lubisz, mnie pasuje 1 łyżeczka czosnku granulowanego (możesz dodać świeży ząbek lub ominąć, jeśli nie lubisz), posól 1 łyżeczką wegety, oregano, dodaj sporo pieprzu. Smaż warzywa aż będą miękkie.
Przygotuj foremkę (ok 24 cm średnicy): posmaruj ją masłem lub margaryną. Do foremki uformuj ciasto aby rozłożone było cienką warstwą oraz zachodziło na boki. Wszędzie podziurkuj je widelcem.
Pokrój byle jak w kostkę ser mozzarella. Na ciasto nałóż najpierw ser a potem warzywa.
W osobnej misce (ja robię to na tej patelni, na której smażyłam pory, ponieważ nie lubię zmywać) wlej śmietanę, wbij 2 surowe jajka, dodaj sól, pieprz, tymianek. Posiekaj szczypiorek i połowę porcji wymieszaj z sosem śmietanowym.
Zalej sosem warzywa, na górze ułóż rozkrojone na połówki lub ćwiartki jajka na twardo.
Zapiekaj 30 min w temp 200 stopni. Sprawdź czy po 30 min sos jest ścięty-wystarczy delikatnie dotknąć palcem. Jeśli nie jest to dopiecz kolejne 5 min.
Po wyjęciu posyp reszta szczypiorku. Podawaj na ciepło lub na zimno.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.