Tarta z białą czekoladą i żurawiną

obłednie piękna
tarta z ganache z białej czekolady z żurawiną

To chyba najpiękniejsza tarta jaką upiekłam. Intensywny rubinowy kolor żurawiny, kremowo-biała warstwa białej czekolady i idealnie pasująca dekoracja z rozmarynu. Wyżej niż wygląd punktować można jedynie smak. Kwaskowatość żurawiny, chrupki, migdałowy spód i aksamitnie delikatna, słodka warstwa ganache z białej czekolady.

Chociaż wygląda na skomplikowaną, to z pewnością poradzisz sobie z jej upieczeniem, jeśli ja dałam radę.

składniki:

Składniki:

Spód tarty:

150 g mąki pszennej

100 g mielonych migdałów

100 g miękkiego masła

3 łyżki cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

 

Warstwa konfitury z żurawiny:

350 g świeżej żurawiny

2 opakowania cukru waniliowego

2 łyżki cukru

 

Ganache:

200 g śmietanki 30%

300 g białej czekolady

 

Do dekoracji:

świeża borówka leśna lub żurawina

kilka gałązek rozmarynu

cukier puder

przygotowanie:

Nakładanie:

Przestudzony dżem żurawinowy wyłóż na spód, wyrównaj i wsadź do lodówki aby go schłodzić, na min 30 min.

Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, a żurawina na spodzie lekko utwardzi się w lodówce, ostrożnie polej ją polewą. Wylewaj ją delikatnie, porcjami, powoli, z niskiej wysokości, by strumień nie zmącił żurawinowego dżemu i obie warstwy się nie połączyły się. Tego nie chcemy!

Tartę wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kiedy ganache zastygnie udekoruj świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu. Tartę trzeba przechowywać w lodówce.

TRIK wersja na święta:

W święta Bożego narodzenia możesz udekorować tartę gałązkami świerku, a część owoców można zamoczyć w wodzie, a następnie w drobnym, białym cukrze, by wyglądały jak zmrożone.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.