obłednie piękna
tarta z ganache z białej czekolady z żurawiną
To chyba najpiękniejsza tarta jaką upiekłam. Intensywny rubinowy kolor żurawiny, kremowo-biała warstwa białej czekolady i idealnie pasująca dekoracja z rozmarynu. Wyżej niż wygląd punktować można jedynie smak. Kwaskowatość żurawiny, chrupki, migdałowy spód i aksamitnie delikatna, słodka warstwa ganache z białej czekolady.
Chociaż wygląda na skomplikowaną, to z pewnością poradzisz sobie z jej upieczeniem, jeśli ja dałam radę.
- Przygotowanie: 40 min
- Pieczenie: 20 min
- Chłodzenie: całą noc, min 8h.
składniki:
Składniki:
Spód tarty:
150 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Warstwa konfitury z żurawiny:
350 g świeżej żurawiny
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
Ganache:
200 g śmietanki 30%
300 g białej czekolady
Do dekoracji:
świeża borówka leśna lub żurawina
kilka gałązek rozmarynu
cukier puder
przygotowanie:
- Z mąki, migdałów, masła, jajka, cukru i soli zagnieć kulę zwartego ciasta, schłodzić je przez co najmniej kwadrans w lodówce, a następnie wylepić nim wysmarowaną masłem formę. Nagrzej piekarnik do 180 -190 st. (góra-dół) i podpiecz spód na jasnozłoty kolor ok.20 minut. Ostudź.
- Konfitura z żurawiny: Żurawinę umyj, odłóż garść owoców do dekoracji, resztę na delikatnym ogniu ugotuj w garnku z cukrem waniliowym i cukrem do postaci gęstego dżemu. Uważaj na owoce, ponieważ lubią strzelać podczas gotowania. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu. Gotową konfiturę żurawinową odstaw do przestygnięcia. Uwaga: jeśli konfitura jest zbyt wodnista możesz dodać 1 łyżeczkę żelatyny.
- Ganache z białej czekolady: Połam wszystkie tabliczki na małe kawałki, w rondelku zagotuj delikatnie śmietankę, pod koniec gotowania dodaj czekoladę i mieszaj intensywnie do czasu aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Ostudź.
Nakładanie:
Przestudzony dżem żurawinowy wyłóż na spód, wyrównaj i wsadź do lodówki aby go schłodzić, na min 30 min.
Kiedy czekolada osiągnie temperaturę pokojową, a żurawina na spodzie lekko utwardzi się w lodówce, ostrożnie polej ją polewą. Wylewaj ją delikatnie, porcjami, powoli, z niskiej wysokości, by strumień nie zmącił żurawinowego dżemu i obie warstwy się nie połączyły się. Tego nie chcemy!
Tartę wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Kiedy ganache zastygnie udekoruj świeżą żurawiną i gałązkami rozmarynu. Tartę trzeba przechowywać w lodówce.
TRIK wersja na święta:
W święta Bożego narodzenia możesz udekorować tartę gałązkami świerku, a część owoców można zamoczyć w wodzie, a następnie w drobnym, białym cukrze, by wyglądały jak zmrożone.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.