Tartinki z karmelizowaną cebulą i anchois
chrupiące, słodko-słone
Chrupiące francuskie ciasto, bosko słodkie od karmelizowanej cebuli, słone dzięki anchois i ziołowe dzięki rozmarynowi. Jeden kęs i zrozumiesz, dlaczego to idealne danie na przekąskę pod imprezowego drinka.
- Przygotowanie: 30 min
- Zapiekanie: 10-13 min
składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 słoiczek filecików anchois w oleju
1 kg białej cebuli
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru lub miodu
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
czarne oliwki
oliwa z oliwek
gałązki rozmarynu do dekoracji
przygotowanie:
- Cebule obierasz, drobno kroisz w piórka. Ja wrzucam obraną cebulę do robota kuchennego, który ma nakładkę do krojenia w cienkie plasterki, zajmuje mi to 2 minuty. Można też poszatkować ją na mandolinie albo nożem i przepłakać przy tym 20 min. Wybór należy do Ciebie.
- Pokrojoną cebulę smażysz na niskiej mocy na oliwie na dużej patelni. Do cebuli od razu dodajesz 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki soli oraz rozmarynu. Nastaw się, że trzeba smażyć cierpliwie na średniej mocy i sporo mieszać. 20 min powinno wystarczyć, cebula zredukuje swoją objętość do 1/3 i zmieni kolor na karmelowy. Taka cebula nadaje się do wielu potraw, ale dzisiaj wrzucisz ją na ciasto francuskie.
- Ciasto francuskie rozłóż i wykrój szklanką okrągłe ciasteczka. Możesz też po prostu całość pokroić na w miarę równe kwadraty np. 5-6 cm i nie stracić żadnych skrawków ciasta.
- Przełóż na tym etapie wykrojone ciasto na papier do pieczenia, zachowując 1-2 cm odstępy pomiędzy kawałkami. Na każdy kawałek połóż 1 cm kawałek filecika anchois, na to łyżeczkę cebuli i kawałek oliwki.
Piecz 10-13 min w temp 180-200 stopni w funkcji termoobieg.
Delikatnie przekładasz na półmisek i ozdabiasz rozmarynem.
Sztos!
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.