Tfaya
czyli karmelizowana cebula po marokańsku
Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku jest jednym z podstawowych przepisów, który każdy smakosz kuchni marokańskiej znać powinien. Będąc w Maroku zobaczyłam, że taką sporą porcję cebuli dodają do różnego rodzaju duszonych potraw, do kuskusu, do tażin, no generalnie prawie do wszystkiego.
Tfaya ma wyjątkowy smak, to zasługa przypraw, które nadają cebuli wyjątkowego smaku i aromatu. Smażona, skarmelizowana cebula i do tego cynamon, imbir, szafran i rodzynki – to nie może się nie udać! Można używać cebuli białej lub czerwonej, można tez je mieszać. Z każdego takiego zestawienia duszona Tfaya wychodzi innego koloru.
Samo przygotowanie tfaya jest proste, ale wymaga czasu. Wolny ogień i częste mieszanie – na to się przygotuj a najlepiej zrób jej na tyle dużo, aby potem sięgać po słoiczek tej cebulki jeszcze przez kolejnych kilka tygodni. Po prostu przechowuj nadwyżki w słoiku w lodówce.
W sezonie grillowym doskonale zastąpi zestaw keczup-musztarda do prawdziwego kiełbasianego grilla.
- Przygotowanie: 20 min
- Duszenie: 1 godzina
składniki:
0,5 kg – 1 kg obranej już cebuli (białej, czerwonej lub pół na pół)
50 ml oleju (najlepiej rzepakowego
3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
3/4 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie na godzinę)
1 kopiata łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego imbiru
szczypta szafranu (w absolutnej ostateczności możesz pominąć)
100 ml wody
przygotowanie:
- Cebulę pobierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelni rozgrzej olej, dodaj wszystkie przyprawy (oprócz cukru i masła) i podsmaż pół minuty. Następnie dodaj pokrojoną cebulę.
- Po kilku minutach dodaj wodę i odcedzone rodzynki. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i duś do momentu, aż woda całkowicie odparuje mieszając od czasu do czasu mieszając.
- Następnie dodaj masło i cukier. Od tego momentu należy mieszać często i uważać by cebula się nie przypaliła.
- Gotowa, skarmelizowana cebula jest miękka i otoczona gęstym, lekko kleistym sosem. Zwykle zajmuje to około 45 – 50 minut.
Podawaj jako dodatek do pieczonych mięs lub marokańskiego kuskusu.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.