Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku 

Tfaya
czyli karmelizowana cebula po marokańsku

Tfaya – karmelizowana cebula po marokańsku jest jednym z podstawowych przepisów, który każdy smakosz kuchni marokańskiej znać powinien. Będąc w Maroku zobaczyłam, że taką sporą porcję cebuli dodają do różnego rodzaju duszonych potraw, do kuskusu, do tażin, no generalnie prawie do wszystkiego.

Tfaya ma wyjątkowy smak, to zasługa przypraw, które nadają cebuli wyjątkowego smaku i aromatu. Smażona, skarmelizowana cebula i do tego cynamon, imbir, szafran i rodzynki – to nie może się nie udać! Można używać cebuli białej lub czerwonej, można tez je mieszać. Z każdego takiego zestawienia duszona Tfaya wychodzi innego koloru.

Samo przygotowanie tfaya jest proste, ale wymaga czasu. Wolny ogień i częste mieszanie – na to się przygotuj a najlepiej zrób jej na tyle dużo, aby potem sięgać po słoiczek tej cebulki jeszcze przez kolejnych kilka tygodni. Po prostu przechowuj nadwyżki w słoiku w lodówce.

W sezonie grillowym doskonale zastąpi zestaw keczup-musztarda do prawdziwego kiełbasianego grilla.

składniki:

0,5 kg – 1 kg obranej już cebuli (białej, czerwonej lub pół na pół)
50 ml oleju (najlepiej rzepakowego

3 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
3/4 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie na godzinę)
1 kopiata łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego imbiru
szczypta szafranu (w absolutnej ostateczności możesz pominąć)
100 ml wody

przygotowanie:

Podawaj jako dodatek do pieczonych mięs lub marokańskiego kuskusu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.