zapiekana tortilla
z pomidorami i papryką
Przepis na szybką przekąskę lub lunch na ciepło, pokochasz wersje z tortillą (inne przepisy np. tortilla z awokado, tortilla z łososiem).
Możesz używać dowolnego rodzaju placków tortilli. Fajnie wyglądają szpinakowe, pomidorowe lub kurkumowe. Ale doskonale sprawdza się też wieloziarniste lub zwykłe pszenne. Tortille są różnej wielkości. Do tych przepisów najlepiej użyć tych większych formatów.
- Czas wykonania wraz z pieczeniem to 35 min
składniki:
1 placek tortilla
3 jajka
1 duży pomidor
1/2 papryki czerwonej
1 niewielka papryczka chilli (jeśli nie masz zastąp ją szczyptą pieprzy cayenne)
1 malutka cebula
1 filiżanka startego żółtego sera
2 garście świeżej rukoli
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
oliwa z oliwek
Przyprawy:
½ łyżeczki soli, pieprzu, papryki wędzonej, oregano, granulowanego czosnku
Przygotowanie:
- Na dno naczynia do zapiekania wlej 1 łyżkę oliwy. Delikatnie rozprowadź tłuszcz. Połóż na to placek tortilli.
- Pokrój w średnią kostkę paprykę i pomidora. Posiekaj drobno cebulę i papryczkę chilli.
- Zrób mieszankę z jajek i przypraw: wbij jajka, dodaj wszystkie przyprawy i posiekaną natkę z pietruszki i wymieszaj na gładką masę. Wlej na tortillę.
Wszystko posyp żółtym serem i zapiekaj 20-25 min w temperaturze 190 st C.
- Po wyjęciu z piekarnika udekoruj tartę listkami rukoli.
Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.