ciasto o smaku i zapachu pomarańczy
wilgotne, puszyste i pachnące
Uwielbiam ucierane ciasta, wilgotne, owocowe i lekko kwaskowe. Jeśli Ty też przedkładasz taki rodzaj ciasta nad wykwintne torty to ciasto Cię urzeknie. Zmiksowana skórka pomarańczy nadaje charakterystyczny, cytrusowy smak, wilgotną konsystencję ale też zostawia delikatnie goryczkowy, idealny, naturalny aromat. Ciasto pachnące pomarańczami bez odrobimy chemii? Da się!
składniki:
- Przygotowanie: 10 min
- Pieczenie: 45-50 min
100 g masła, bardzo miękkiego
250 g mąki tortowej
250 g cukru
3 jajka
2 duża pomarańcze najlepiej ekologiczne (czyli z niewoskowaną skórką)
130 g śmietany 30% tłuszczu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:
Przygotowanie:
- Przygotuj owoce:
- Pomarańcze wyszoruj szczoteczką, wsadź do miski. Zagotuj czajnik wody i przelej owoce wrzątkiem, ważne, aby ściągnąć wosk i oczyścić skórkę ponieważ nie będziesz jej obierać. Jedną pomarańcz pokrój w cienkie równe plasterki, drugą posiekaj razem ze skórką byle jak wyjmując wszystkie pestki. Posiekaną pomarańcz zblenduj ma pulpę.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
Przygotuj tortownicę (25×25), posmaruj delikatnie masłem, posyp mąką. Na dnie delikatnie rozsyp kilka szczypt cukru. Na dnie poukładaj plasterki pomarańczy układając je w zgrabną kompozycję.
Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj jajka i pomarańczę, miksuj 3 minuty.
Dodaj masło i śmietanę, wymieszaj kolejną minutę.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 2 minuty.
Masę przelej do formy i delikatnie wygładzić wierzch.
- Piecz 40-45 min (180°C), lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Pozostaw w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
trik
Po ostudzeniu delikatnie przykryj formę talerzem, a następnie odwróć ciasto do góry nogami. Pomarańcze powinny tworzyć na górze piękny wzorek.