Ucierane ciasto pomarańczowe

ciasto o smaku i zapachu pomarańczy
wilgotne, puszyste i pachnące

Uwielbiam ucierane ciasta, wilgotne, owocowe i lekko kwaskowe. Jeśli Ty też przedkładasz taki rodzaj ciasta nad wykwintne torty to ciasto Cię urzeknie. Zmiksowana skórka pomarańczy nadaje charakterystyczny, cytrusowy smak, wilgotną konsystencję ale też zostawia delikatnie goryczkowy, idealny, naturalny aromat. Ciasto pachnące pomarańczami bez odrobimy chemii? Da się!

składniki:

100 g masła, bardzo miękkiego

250 g mąki tortowej

250 g cukru 

3 jajka 

2 duża pomarańcze najlepiej ekologiczne (czyli z niewoskowaną skórką)

130 g śmietany 30% tłuszczu 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 szczypta soli 

Podajesz z tym co Ci w duszy gra, ja tylko podpowiadam co do nich świetnie pasuje:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.

Przygotuj tortownicę (25×25), posmaruj delikatnie masłem, posyp mąką. Na dnie delikatnie rozsyp kilka szczypt cukru. Na dnie poukładaj plasterki pomarańczy układając je w zgrabną kompozycję.

Do naczynia miksującego wsyp cukier, dodaj jajka i pomarańczę, miksuj 3 minuty.

Dodaj masło i śmietanę, wymieszaj kolejną minutę.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać 2 minuty.

Masę przelej do formy i delikatnie wygładzić wierzch.

trik

Po ostudzeniu delikatnie przykryj formę talerzem, a następnie odwróć ciasto do góry nogami. Pomarańcze powinny tworzyć na górze piękny wzorek.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować