Wegańska pasta z białej fasoli

pasta by bashu

Wegańska pasta
z białej fasoli

Ta pasta przez wiele lat w sieci funkcjonowała jako „wegański smalczyk”. Ja nie jestem zwolenniczką opisywania jedzenia wegetariańskiego „mięsną nomenklaturą” bo nie po to nie je się mięsa aby ktoś nazywał to co jemy wegańską kiełbasą, kotletem czy czymś a la bekon. Ale to moja opinia, być może innym to nie przeszkadza.

Oczywiście w tym uproszczeniu jest też pewna zaleta – dzięki tej nazwie – wegański smalec – wiemy jakiego mniej więcej smaku i konsystencji możemy się spodziewać. I jeszcze jedno się zgadza – jak prawdziwy smalec tak i ta pasta doskonale smakuje z kiszonym ogórkiem lub korniszonem z chili.

 

Jak zwykle w moich przepisach i tutaj składników jest niewiele, bo po co komplikować coś co już samo w sobie jest pyszne.

składniki:

1 puszka białej fasoli  
1 duża biała cebula

oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz

szczypta tymianku lub/i majeranek

1/3 łyżeczki soli

½ łyżeczki cukru

kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

trik

Jeśli wiesz, że pasta będzie zjedzona od razu, można dodać do na etapie smażenia cebuli jabłko pokrojone w drobna kostkę lub starte na grubej tarce. Z jabłkiem jednak pastę trzeba zjeść do 24h.

Dobrym dodatkiem są też paseczki suszonej śliwki. Możesz posypać nimi wierzch pasty lub wymieszać je z fasolką.

 

 

Pastę można przechowywać w hermetycznym pojemniku tydzień w lodówce.

 

 

pasta z fasoli
pasta z fasoli
fasdola
rozne pasty by bashu
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować