Wegański pieczony kalafior Jadłonomia

wegański
pieczony kalafior

składniki:

1 mały kalafior – podzielony na kawałki

puszka cieciorki

garść pomidorków koktajlowych

mały batat

1 pietruszka biała

ćwiartka selera

papryka lub marchewka

po prostu zerknijcie co macie w lodowce i pokrójcie warzywa w grubą kostkę

zioła – zielona pietruszka/kolendra/koperek/bazylia – to co lubisz do posypania na końcu

sos:

kilka łyżek oliwy z oliwek

1-2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka balsamico

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki papryki ostrej lub łagodnej

1/2 łyżeczki kuminu/garam masala/curry/mielonej kolendry – użyj przypraw, które lubisz, ja dodaje je wszystkie J

1 łyżka syropu klonowego lub miodu (weganie nie użyją miodu- Wam polecam syrop klonowy lub syrop z agawy, w ostateczności łyżeczkę cukru trzcinowego)

Przygotowanie:

To przepis inspirowany Jadłonomią – idealnie nadaje się na kolację lub lunch nawet dla mięsożerców, ponieważ cieciorka ma sporo białka, więc nawet zwolennicy mięsa powinni być syci.

Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne na kolację, lunch do pracy, piknik lub jako danie główne dla wegetarian i wegan.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.