wegański
pieczony kalafior
-
15 min przygotowania
20-25 min pieczenia
składniki:
1 mały kalafior – podzielony na kawałki
puszka cieciorki
garść pomidorków koktajlowych
mały batat
1 pietruszka biała
ćwiartka selera
papryka lub marchewka
po prostu zerknijcie co macie w lodowce i pokrójcie warzywa w grubą kostkę
zioła – zielona pietruszka/kolendra/koperek/bazylia – to co lubisz do posypania na końcu
sos:
kilka łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka balsamico
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub łagodnej
1/2 łyżeczki kuminu/garam masala/curry/mielonej kolendry – użyj przypraw, które lubisz, ja dodaje je wszystkie J
1 łyżka syropu klonowego lub miodu (weganie nie użyją miodu- Wam polecam syrop klonowy lub syrop z agawy, w ostateczności łyżeczkę cukru trzcinowego)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu mieszacie i uwaga: to była najtrudniejsza część przepisu!
- Warzywa i cieciorkę wrzucacie na blachę i mieszacie z sosem przed upieczeniem - ja używam papieru do pieczenia, a nie foli- warzywa mniej przywierają i nie trzeba potem szorować blachy:)
- Wsadzacie do piekarnika i po 20 min wyjmujecie gotowy obiad/kolację. Jeśli nie lubisz warzyw al dente, po prostu piecz swoją porcję dłużej 5-10 min
To przepis inspirowany Jadłonomią – idealnie nadaje się na kolację lub lunch nawet dla mięsożerców, ponieważ cieciorka ma sporo białka, więc nawet zwolennicy mięsa powinni być syci.
Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne na kolację, lunch do pracy, piknik lub jako danie główne dla wegetarian i wegan.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.