Wiosenny makaron z rzeżuchą, groszkiem i szparagami
Zielone warzywa mają mnóstwo wit C i magnezu. Są bogate w chlorofil pomagający oczyszczać nasz organizm w wszystkich toksyn, w tym rakowych, wspomagają pracę wątroby, walkę z anemią oraz łagodzą stany zapalne. Ale przede wszystkim są arcy pyszne i na tym się skupimy w tym przepisie.
- Przygotowanie: 20-25 min
składniki:
Porcja makaronu spaghetti – weź tyle ile potrzebujesz
1/2 filiżanki ściętej posiekanej rzeżuchy
6 szparagów
2 ząbki czosnku
1 filiżankę zielonego groszku strączkowego
oliwa z oliwek
ser parmezan lub grana padano, tyle ile lubisz sypać na talerz
pesto pietruszkowe
składniki pesto:
1 filiżanka zielonej pietruszki
1 filiżanka bazylii
1 ząbek czosnku
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki soli
2 łyżki soku z cytryny
½ filiżanki oliwy z oliwek
pieprz czarny
przygotowanie pesto:
- Wszystkie składniki wrzucasz do blendera i miksujesz na gładko.
przygotowanie:
- Szparagi obierasz ze zdrewniałych części, przekrajasz wzdłuż jeśli są grube, a następnie na 2 lub 3 części. Smażysz je wraz z posiekanym czosnkiem, zielonym groszkiem na oliwie z oliwek.
Niedługo, warzywa powinny być chrupkie. Posól do smaku.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po odcedzeniu wymieszaj z pesto, z warzywami z patelni, posyp parmezanem i rzeżuchą.
- Możesz polać jeszcze oliwą jeśli makaron wchłonął cały płyn.
trik
Część z nas kojarzy rzeżuchę z ozdoba wielkanocną. Nie wiem, czy wiesz, ale możesz ją sadzić przez cały rok, w domu. Wystarczy wysiać ziarenka na mokrym podłożu- ja używam do tego płaski półmisek i watę, którą kupuję w aptece. Zanim wysieją ją na watę, ziarenka przed dobę trzymam w szklance wody, dzięki temu napęcznieją, stworzą wokół siebie rodzaj galaretki, którą idealnie rozprowadzisz palcami po płaskiej powierzchni mokrej waty. Dodatkowo przez pierwsze 2 dni trzymam je z daleka od światła, w ten sposób ziarenka zatrzymują się na wacie. Po dwóch dniach, kiedy widzisz już kiełki połóż roślinki na parapecie, cały czas utrzymując wilgotne podłoże. Możesz ją „kosić” już 6 dni po zasadzeniu.