Wiosenny makaron z rzeżuchą, groszkiem i szparagami

Wiosenny makaron z rzeżuchą, groszkiem i szparagami

Zielone warzywa mają mnóstwo wit C i magnezu.  Są bogate w chlorofil pomagający oczyszczać nasz organizm w wszystkich toksyn, w tym rakowych, wspomagają pracę wątroby, walkę z anemią oraz łagodzą stany zapalne. Ale przede wszystkim są arcy pyszne i na tym się skupimy w tym przepisie.

składniki:

Porcja makaronu spaghetti – weź tyle ile potrzebujesz

1/2 filiżanki ściętej posiekanej rzeżuchy

6 szparagów

2 ząbki czosnku

1 filiżankę zielonego groszku strączkowego

oliwa z oliwek

ser parmezan lub grana padano, tyle ile lubisz sypać na talerz

pesto pietruszkowe

składniki pesto:

1 filiżanka zielonej pietruszki

1 filiżanka bazylii

1 ząbek czosnku

2 łyżki ziaren słonecznika

1 łyżeczka miodu

½ łyżeczki soli

2 łyżki soku z cytryny

½ filiżanki oliwy z oliwek

pieprz czarny

przygotowanie pesto:

przygotowanie:

Niedługo, warzywa powinny być chrupkie. Posól do smaku.

trik

Część z nas kojarzy rzeżuchę z ozdoba wielkanocną. Nie wiem, czy wiesz, ale możesz ją sadzić przez cały rok, w domu. Wystarczy wysiać ziarenka na mokrym podłożu- ja używam do tego płaski półmisek i watę, którą kupuję w aptece. Zanim wysieją ją na watę, ziarenka przed dobę trzymam w szklance wody, dzięki temu napęcznieją, stworzą wokół siebie rodzaj galaretki, którą idealnie rozprowadzisz palcami po płaskiej powierzchni mokrej waty. Dodatkowo przez pierwsze 2 dni trzymam je z daleka od światła, w ten sposób ziarenka zatrzymują się na wacie. Po dwóch dniach, kiedy widzisz już kiełki połóż roślinki na parapecie, cały czas utrzymując wilgotne podłoże. Możesz ją „kosić” już 6 dni po zasadzeniu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować