Wrapy śniadaniowe

wrapy śniadaniowe
dwa smaki: z kiełbaskami oraz awokado

To przepis dla wszystkich, którzy kochają omlety. W tym przepisie gwarantuję Ci, że nie będziesz potrzebować nadmiernie ubijać jajek, wystarczy je lekko rozkłócić widelcem, nie będziesz też drżeć ze strachu czy aby na pewno zdążysz przełożyć omlet na talerz zanim opadnie. Absolutnie nie twierdzę, że puszyste, francuskie, biszkoptowe omlety są passe, uwielbiam je, ale to co przeczytasz poniżej to zupełnie inny przepis inspirowany azjatyckim street foodem.

 

Składniki nadzienia to tylko moja propozycja, możesz wykorzystać do środka inne składniki, które aktualnie masz w lodówce. Zachęcam do eksperymentów.

składniki:

Składniki na 1 porcję czyli: jeden wrap z kiełbaską i jeden wege z awokado:

2 małe wrapy z tortilli pełnoziarnistej

2 jajka

1 frankfuterka lub parówka

1 plasterek sera (ja lubię mimolette)

½ awokado

1 pasek 2 cm fety (możesz zastąpić paskiem tofu)

ulubione sos np. pasta chilli, sos tysiąca wysp, musztarda, keczup, sos czosnkowy (w wersji oryginalnej w Chinach używają pasty z fasoli)

6 pomidorków koktajlowych

2 liście sałaty

zioła takie jak lubisz np. kolendra, pietruszka, bazylia, koperek, cebulka, szczypiorek

sól, pieprz, chilli, sezam – co lubisz do smaku

przygotowanie:

Przekręć omlet zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby poluzować jajko z patelni. Następnie odwróć tortillę tak, aby strona z jajkiem była skierowana do góry. Jajko powinno być miękkie i po prostu usmażone na tyle, aby nie kapało podczas odwracania.

Cienką warstwą sosu posmaruj jajka. Zacznij umieszczać składniki:

Wersja z frakfuterką: posyp ziołami, na połowie umieść plasterek sera, kiełbaskę, liść sałaty.

Wersja z awokado: posyp ziołami, na połowie umieść plasterek fety lub tofu, ćwiartki awokado, liść sałaty.

Wrapa możesz składać na dwa sposoby:

  1. Jak burrito, w którym składasz jedną stronę („spód”), a następnie składasz dwa „skrzydła” po obu stronach
  2. Na cztery – składasz na pół i na poł aż zostanie ćwiartka.

W każdym przypadku musisz robić to szybko, ponieważ naleśnik szybko się smaży, po złożeniu warto przerzucić wrapa na druga stronę aby się z obu stron przyrumienił tak samo.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.