zapiekane szparagi
czyli wiosenne śniadanie mistrzów
To nic innego jak trochę bardziej zakręcona wersja jajek sadzonych. Idealna na wiosenno-letnie weekendowe śniadanie.
- Max 15-20 min przygotowywania + smażenie
składniki:
Porcja dla 1-2 osób:
kilka zielonych szparagów
kilka rzodkiewek
garść szpinaku lub czosnku niedźwiedziego
2-3 jajka
sól, pieprz, trochę chilli, ulubione zioła
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Szparagi wypłucz, odłam zdrewniałą końcówkę, delikatnie do 1/3 długości obierz obieraczką do warzyw, nie ruszając główek.
Rzodkiewkę umyj i pokrój na plasterki. Szpinak lub czosnek niedźwiedzi umyj i posiekaj niezbyt drobno.
- Na oliwie z oliwek podsmaż delikatnie szparagi i plasterki rzodkiewki.
- Na koniec posyp szpinakiem lub czosnkiem niedźwiedzim, podpiecz w piekarniku posypując solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Możesz też dokończyć smażenie na kuchence.
Zjadaj ze świeżym pieczywem koniecznie spoglądając na na wiosenną trawę za oknem 🙂
DRUKUJ