Zielona shakshuka ratująca życie
Shakshuka jest potrawą kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Izraelu, to danie znane jest też w kuchni tunezyjskiej, irańskiej, egipskiej i marokańskiej. Czy wiesz, że shakshuka oznacza “bałagan”? W Polsce od kilku lat bije rekordy popularności jako danie śniadaniowe, chociaż w innych krajach je się ją o każdej porze dnia. W klasycznej recepturze jest czerwona za sprawą pomidorów. Na Bliskim Wschodzie występuje też jej zielona wersja.
- Przygotowanie: 15 min
składniki:
2 garście świeżych liści szpinaku
1 spory ząbek czosnku
½ pęczka cebulki dymki
2 jajka
½ łyżeczki kurkumy i kuminu
chilli, pieprz i sól do smaku
przygotowanie:
Wykonanie w odróżnieniu od wersji pomidorowej jest bardzo szybkie.
- Na olej wrzucasz kurkumę, kumin, chilli i pieprz, podsmażasz same przyprawy
- Następnie dodajesz pokrojony czosnek, smażysz 2 min, szpinak i dymkę-kolejne 2 min. Robisz wgłębienie na 2 jajka, wbijasz i ścinasz je tak jak lubisz najbardziej.
trik
Podgrzewanie kurkumy z pieprzem, chili na zdrowym oleju skutkuje zwiększeniem jego biodostępności, lepszym działaniem na organizm. Warto więc zmienić kolejność działań na patelni pamiętając o tym aspekcie.