Zielona szakszuka ratująca życie

Zielona shakshuka ratująca życie

Shakshuka jest potrawą kuchni Bliskiego Wschodu, szczególnie popularna w Izraelu, to danie znane jest też w kuchni tunezyjskiej, irańskiej, egipskiej i marokańskiej. Czy wiesz, że shakshuka oznacza “bałagan”? W Polsce od kilku lat bije rekordy popularności jako danie śniadaniowe, chociaż w innych krajach je się ją o każdej porze dnia. W klasycznej recepturze jest czerwona za sprawą pomidorów. Na Bliskim Wschodzie występuje też jej zielona wersja.

składniki:

2 garście świeżych liści szpinaku

1 spory ząbek czosnku

½ pęczka cebulki dymki

2 jajka

½ łyżeczki kurkumy i kuminu

chilli, pieprz i sól do smaku

przygotowanie:

Wykonanie w odróżnieniu od wersji pomidorowej jest bardzo szybkie. 

trik

Podgrzewanie kurkumy z pieprzem, chili na zdrowym oleju skutkuje zwiększeniem jego biodostępności, lepszym działaniem na organizm. Warto więc zmienić kolejność działań na patelni pamiętając o tym aspekcie.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować