Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

To chyba najbardziej francuska zupa jaka znam. W zasadzie Francuzi nie przepadają za zupami, być może to wina klimatu, nie musza przez większą porę roku jeść rozgrzewających posiłków, a może to wynika z innych zupełnie aspektów. Muszę o to kiedyś zapytać…

składniki:

3-4 białe, słodkie, duże cebule

1 kopiata łyżka masła

1 łyżeczka soli, cukru

1 kostka eko wegety lub 2 l bulionu

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, majeranku, tymianku

½ szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki mąki

1 filiżanka startego parmezanu

Opcjonalnie:

chrupiąca bagietka

masło czosnkowo-serowe do bagietki: masło mieszasz z solą, rozgniecionym czosnkiem, 2 łyżkami parmezanu, smarujesz na bagietkę i zapiekasz.

przygotowanie:

Na talerzach posypujesz parmezanem i zjadasz z zapieczoną bagietką.

Bon appétit

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować