Zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą

zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa z ziemniakami i białą kiełbasą
czyli danie jednogarnkowe

 

Można powiedzieć, że to danie jednogarnkowe. Sycąca, z kawałkami wędzonego boczku, majerankowej białej kiełbasy, ziemniakami i jajkiem na co dzień może stanowić sycący obiad. Pokochają ją wielbiciele klasycznego żurku. Jedną z okazji, gdzie zupa chrzanowa idealnie się sprawdzi są święta wielkanocne. Ja jednak nie chcę się ograniczyć do jednego dnia w roku i planuję zupę chrzanową włączyć na stale do domowego jadłospisu.

składniki:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula

1-2 ząbki czosnku

150-200 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę

1,25 litra bulionu (może być z ekologicznej kostki rosołowej)

3-4 ziemniaki

3 parzone białe kiełbaski

1 mały słoiczek chrzanu (ja używam Krakus z jabłkami bo jest mniej ostry od innych)

5 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

100 ml kwaśnej śmietany 12%

1 ugotowane na twardo jajko na osobę

szczypiorek, zielona cebulka lub koperek do posypania

przygotowanie:

Zupę zapraw śmietaną (stopniowo, uprzednio rozcieńczając śmietanę kilkoma łyżkami zupy).

Podawaj z jajkami na twardo i posiekanym szczypiorkiem

TRIK:

Jeśli chcesz podrasować żurek, do zwykłego przepisu pod koniec gotowania dodaj łyżkę chrzanu – zrobi robotę!

zupa chrzanowa przygotowanie
zupa chrzanowa przygotowanie bashu
zupa chrzanowa przygotowanie cd
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.