Zupa kalafiorowa
czyli wspomnienie dzieciństwa
Każdy dzieciak lubi kalafiorową. Delikatna, lekko koperkowa, wiosenna, tajemnicą w tej zupie są wiosenne warzywa, młodziutki kalafior, marchewka i ziemniaki.
Jeśli jednak czytasz ten przepis, a za oknem ponuro i zimno, rozchmurz się bo obecnie kalafior można dostać przez cały rok, możesz ją więc gotować, kiedy Ci tylko przyjdzie ochota. Może nie będzie super nawalijkowa, ale na pewno smak kalafiora i koperku wywoła uśmiech na twojej twarzy.
- Przygotowanie: ok godziny
składniki:
młody niewielki kalafior
2-3 ziemniaki najlepiej młode
2 młode marchewki
½ pęczka koperku
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
1 małe opakowanie śmietanki 30 %
przyprawy: sól, pieprz i kurkuma
przygotowanie:
- Obierz wszystkie warzywa. Z kalafiora nie wyrzucaj liści tylko pokrój je drobno. Białe różyczki kalafiora rozdziel ręcznie. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
Bulion:
Wykorzystaj resztki rosołu lub jeśli go nie masz możesz zrobić bulion z kostek rosołowych ekologicznych. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać takie kostki, lub ekologiczną wegetę, które nie maja w sobie chemicznych dodatków. Ja często korzystam właśnie z takiego rozwiązania. Lubię też na targach ze zdrowa żywnością kupować pasty ekologiczne służące właśnie jak taki skoncentrowany bulion lub robię taki sama z prostego przepisu bazowego w thermomiksie.
Do bulionu wrzuć kalafior, ziemniaki i marchewkę oraz kurkumę i gotuj do miękkości. Zalej śmietanką, dodaj koperek i dopraw solą, pieprzem i podawaj.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.