Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa
czyli wspomnienie dzieciństwa

Każdy dzieciak lubi kalafiorową. Delikatna, lekko koperkowa, wiosenna, tajemnicą w tej zupie są wiosenne warzywa, młodziutki kalafior, marchewka i ziemniaki.

Jeśli jednak czytasz ten przepis, a za oknem ponuro i zimno, rozchmurz się bo obecnie kalafior można dostać przez cały rok, możesz ją więc gotować, kiedy Ci tylko przyjdzie ochota. Może nie będzie super nawalijkowa, ale na pewno smak kalafiora i koperku wywoła uśmiech na twojej twarzy.

składniki:

młody niewielki kalafior

2-3 ziemniaki najlepiej młode 

2 młode marchewki

½ pęczka koperku

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

1 małe opakowanie śmietanki 30 %

przyprawy: sól, pieprz i kurkuma

przygotowanie:

Bulion:

Wykorzystaj resztki rosołu lub jeśli go nie masz możesz zrobić bulion z kostek rosołowych ekologicznych. W sklepach ze zdrową żywnością można dostać takie kostki, lub ekologiczną wegetę, które nie maja w sobie chemicznych dodatków. Ja często korzystam właśnie z takiego rozwiązania. Lubię też na targach ze zdrowa żywnością kupować pasty ekologiczne służące właśnie jak taki skoncentrowany bulion lub robię taki sama z prostego przepisu bazowego w thermomiksie.

Do bulionu wrzuć kalafior, ziemniaki i marchewkę oraz kurkumę i gotuj do miękkości. Zalej śmietanką, dodaj koperek i dopraw solą, pieprzem i podawaj.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.