Zupa z pieczonej dyni i batatów
Uwielbiam kolor tej zupy, bo jest niezwykle pozytywny. Na dodatek ta zupa walczy z depresją. W jaki sposób? Tłoczony na zimno olej z pestek dyni to doskonałe źródło witamin z grupy B, a także witamin A, E, D oraz C. Obfituje w żelazo, potas, wapń, magnez, fluor i fosfor. Obecne w nim barwniki to silne antyoksydanty, które zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.
Zachęcam Cię do przywiezienia takich spożywczych pamiątek z podróży, będąc z Austrii, na Węgrzech, Chorwacji lub Słowenii najlepiej kupić tłoczony na zimno olej z niewielkiego ekologicznego gospodarstwa. Pamiętajcie o tym, że jest to tłuszcz, który bardzo szybko się utlenia, jest światłoczuły, dlatego najlepiej kupić taki w ciemniej butelce a po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu poniżej 20 st.
- Pieczenie warzyw: 40 min
- Przygotowanie: 30 min
składniki:
średnia dynia
2 bataty
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 puszka mleka kokosowego
1 plaster świeżego imbiru starty na tarce lub posiekany
przyprawy: eko wegeta, curry, cynamon, garam masala, harissa
olej z dyni tłoczony na zimno
przygotowanie:
- Do piekarnika wrzuć obrane i pokrojone w dużą kostkę 2 bataty, 1 średnią dynię, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku. Zapiecz ok 40 min.
- Po tym czasie wrzuć wszystko do garnka, zalej wodą ok 2l, dodaj imbir, szczyptę cynamonu, curry i garam masala, harissę, łyżkę eko wegety lub soli.
- Gotuj ok 20 min. Po tym czasie dodaj puszkę mleka kokosowego, zmiksuj. Na talerzu polej porcję 1 łyżką oleju z dyni. Oleju dyniowego już nie gotujemy.
Można podawać z grzankami lub ugotowaną czerwoną soczewicą.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.