Zupa z truflowymi tortellini
aromatyczna i bardzo sycąca
Baza do tej zupy to prawdziwie angielska kombinacja. Marchew, seler naciowy, cebula i czosnek to podstawa większości angielskich zup i gulaszy. Co prawda trufle rosną w basenie Morza Śródziemnego, ale ostatnio przeczytałam, że przez zmiany klimatu zaczynają rosnąć również w Wielkiej Brytanii. Będę więc pierwsza, która zaproponuje Anglikom taką kombinację.
Bardzo lubię trufle, korzystam z okazji podczas wakacji i staram się je skosztować w lokalnych restauracjach o ile budżet mi na to pozwala. We Włoszech polecam Ci zaglądać do małych lokalnych sklepików gdzie możesz kupić nie tylko trufle, ale też oliwę truflową, której aromat będzie przypominał o wakacjach w jesienne wieczory.
Użyłam gotowych pierożków tortellinii, możesz użyć takich o dowolnym smaku, ja w tej zupie polecam pierożki z nadzieniem truflowym a aromat dodatkowo wzbogacam dodając na talerzu kilka kropli oliwy truflowej.
Oliwę truflową możesz kupić bez problemu w większych sklepach na dziale z oliwą. Nie jest droga a wystarcza na dłuższy okres, więc jeśli lubisz ten aromat, warto kupić małą buteleczkę.
- Przygotowanie: 35 min
składniki:
1 szalotka lub mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 średnia marchew
2 łodygi selera naciowego
2 litry bulionu warzywnego (może być z ekologicznej wegańskiej lub mięsnej kostki)
150-200 ml śmietanki kremówki 30%
250 g świeże tortellini truflowe
4 garście świeżego szpinaku
½ pęczka zielonej pietruszki lub koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól
kilka kropel oliwy truflowej na każdy talerz
przygotowanie:
- Czosnek i cebule drobno posiekaj. Seler naciowy obierz na wzór rabarbaru ze wszystkich włókien. Marchewkę obierz i wszystko razem pokrój w drobną kostkę.
- Oliwę rozgrzej na dnie głębokiego garnka. Szalotkę drobno posiekaną przesmaż przez ok. 2 minuty. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze minutę. Marchew i seler dodaj do garnka. Gotuj minutę i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do momentu aż marchewka będzie miękka.
- Tortellini, szpinak i śmietanę włóż do garnka. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotuj zaledwie 2-3 minuty do momentu zwiędnięcia szpinaku.
- Ugotowaną zupę nalewamy do misek i posypujemy pietruszką oraz kilkoma kroplami oliwy truflowej.
Zupa gęstnieje. Jeśli zostanie na następny dzień przy jej odgrzewaniu potrzebne Ci będzie dodatkowe mleko lub śmietanka.
Spróbuj inny smak gotowych pierożków, ricotta z będzie idealnie pasować, kiedy zamiast pietruszki posypiesz zupę posiekaną świeżą bazylią. Skosztuj również takiej wersji.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.