Bakłażan umami

Bakłażan umami
delikatny w sosie sojowym i teriyaki

To jedna z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Znalazłam ten przepis na chińskim blogu w zakładce kuchnia wegańska, chociaż chiński bloger zastrzegał, że można dokładnie tą samą metodą przyrządzić również łososia.

składniki:

100g ryżu jaśminowego lub basmati

1 bakłażan

Sos:

2 – 3 łyżki sosu sojowego

2 – 3 łyżki sosu teriyaki

1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka sosu rybnego

1 spora szczypta płatków chilli

2-3 łyżki oleju sezamowego

Do posypania:

posiekany szczypiorek lub cebulka

1 łyżka ziaren sezamu

przygotowanie:

Podawaj na ciepłym ryżu, posypany sezamem i szczypiorkiem oraz polany resztą sosu.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.