Smażona kapusta pekińska

pekinka-z-patelni

Smażona kapusta piekińska
czyli idealne danie azjatyckie zero waste

Do tego przepisu możesz użyć każdej kapusty pekińskiej, bok choi lub sałaty rzymskiej. Ja znalazłam uroczą fioletową kapustę pekińską, która do tego przepisu wygląda doskonale, ale Ty użyj jaką udało Ci się kupić. To dobry przepis na wykorzystanie kapusty jeśli do innej potrawy zużyłaś kilka liści a został Ci środek i nie bardzo masz pomysł co możesz z nim zrobić. Idealnie smakuje z miską ryżu. Zero waste!

składniki:

1 mała główka kapusty pekińskiej

3-4 łyżki oleju

Sól, chilli

2 ząbki czosnku

2 cebulki dymki lub młode pory

 

Sos ziołowy:

1 granat

1 kubek świeżych ziół: kolendry, szczypiorku, pietruszki, koperku, tymianku, mięty – co masz w domu.

1 ząbek czosnku

1 filiżanka oliwy z oliwek

skórka z cytryny starta

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka miodu

1 łyżka octu jabłkowego

½ łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu oraz płatków chilli (opcjonalnie)

przygotowanie:

sos ziołowy:

Weź zioła, które masz w domu. Za każdym razem sos może smakować nieco inaczej w zależności od mieszanki. Posiekaj drobno zioła.

Obierz ząbek czosnku, zetrzyj skórkę z dobrze umytej cytryny a potem wyciśnij sok, dodaj resztę składników.

Obierz granat i wyjmij ziarenka (jak to zrobić przeczytasz tutaj).

Wszystkie elementy wymieszaj. Sos przechowuj do kilku dni w lodówce.

Jeśli nie możesz jeść czosnku – pomiń ten składnik.

Taki sos idealnie sprawdzi się w innych potrawach lub jako dressing do sałaty.

Inne przepisy z użyciem tego sosu – kliknij tutaj.

 

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.