kurczak w pomarańczach
czyli bliskowschodnie klimaty
Jeśli zjesz tego kurczaka z ryżem (najlepiej jaśminowym) wtedy spróbujesz genialnej bliskowschodniej kuchni. Każdy kraj ma swoją wersję, swoje zioła, którymi lekko modyfikuje ten przepis. My możemy jedynie kosztować i zachwycać się delikatnością mięsa, marynowanego całą noc w soku z pomarańczy, chrupiącej skórki i mocno pomarańczowego aromatu.
- Czas: 15 min przygotowanie, noc macerowania a potem 1,5h pieczenie
składniki:
Kurczak w całości lub wybrane ulubione kawałki np. ćwiartki
4 pomarańcze
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku, bazylii
½ łyżeczki rozmarynu, przyprawy piernikowej, imbiru
Świeże zioła:
kilka łodyżek bazylii, tymianku, pietruszki zielonej
przygotowanie:
- Z miodu, sosu sojowego, soku z 2 pomarańczy, przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół przygotuj marynatę. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia dokładnie umyj pozostałe pomarańcze, osusz je i pokrój w plastry.
- W naczyniu do zapiekania ułóż połowę cytrusów, a na nich połóż mięso i polej je pozostałą marynatą następnie na wierzch ułóż resztę plasterków. Obłóż mięso połową świeżych ziół.
- Zapiekaj mięso pod przykryciem przez 1,5 godz. w temp. 190 stopni. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.
Podawaj z ziemniakami lub ryżem i powstałym sosem. Posyp resztą świeżych ziół przed podaniem.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.