Kurczak w pomarańczach

kurczak

kurczak w pomarańczach
czyli bliskowschodnie klimaty

Jeśli zjesz tego kurczaka z ryżem (najlepiej jaśminowym) wtedy spróbujesz genialnej bliskowschodniej kuchni. Każdy kraj ma swoją wersję, swoje zioła, którymi lekko modyfikuje ten przepis. My możemy jedynie kosztować i zachwycać się delikatnością mięsa, marynowanego całą noc w soku z pomarańczy, chrupiącej skórki i mocno pomarańczowego aromatu.

składniki:

Kurczak w całości lub wybrane ulubione kawałki np. ćwiartki

4 pomarańcze

4 łyżki miodu

4 łyżki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku, bazylii

½ łyżeczki rozmarynu, przyprawy piernikowej, imbiru

 

Świeże zioła:

kilka łodyżek bazylii, tymianku, pietruszki zielonej

przygotowanie:

Podawaj z ziemniakami lub ryżem i powstałym sosem. Posyp resztą świeżych ziół przed podaniem.

kurczak
kurczak
DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.