Risotto z borowikami i szafranem

bashu-risotto

risotto z borowikami
aromatyczne z nutą szafranu

 

Risotto z borowikami to propozycja nie tylko na jesień. Przez cały rok możemy korzystać z grzybów mrożonych lub suszonych. Jeśli jednak masz taką możliwość zrób chociaż raz jesienne risotto ze świeżych borowików/prawdziwków.

Jeśli nie masz borowików, możesz je zastąpić kurkami lub podgrzybkami, smak będzie ciut inny ale również wspaniały.

Pamiętaj o dodatkach: risotto z grzybami podkręci świeżo mielony pieprz, natka pietruszki, parmezan i szafran.

składniki:

mniej więcej 300 g świeżych lub mrożonych borowików (jeśli używasz suszonych, wtedy maksymalnie 1 filiżankę suszu)

1 średnia cebula

garść natki pietruszki

½ szklanki startego parmezanu

3-4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

350 g ryżu do risotto

1 l dowolnego bulionu

1 kieliszek białego wina

sól, świeżo mielony pieprz

szczypta szafranu (opcjonalnie, jeśli nie znajdziesz omiń tą pozycję)

przygotowanie:

Przed końcem gotowania dodaj pozostałe masło i połowę parmezanu. Dopraw solą i pieprzem i natką z pietruszki.

Podawaj udekorowane grzybami i parmezanem.

risotto
risotto-borowiki
borowikowe-risotto
z-borowikami-risotto
DRUKUJ

podziel się
przepisem

z-borowikami-risotto

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.