Bakłażan umami
delikatny w sosie sojowym i teriyaki
To jedna z najsmaczniejszych wersji bakłażana. Znalazłam ten przepis na chińskim blogu w zakładce kuchnia wegańska, chociaż chiński bloger zastrzegał, że można dokładnie tą samą metodą przyrządzić również łososia.
- Przygotowanie: 45 min
składniki:
100g ryżu jaśminowego lub basmati
1 bakłażan
Sos:
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 – 3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu rybnego
1 spora szczypta płatków chilli
2-3 łyżki oleju sezamowego
Do posypania:
posiekany szczypiorek lub cebulka
1 łyżka ziaren sezamu
przygotowanie:
- Bakłażana przekrój na pół, miąższ delikatnie natnij tworząc kratkę, delikatnie posól i polej olejem lub oliwą (maksymalnie 1 łyżka) a następnie rozłóż na folii lub naczyniu do zapiekania i zapiekaj w piekarniku 25-35 min w temperaturze 190-200 stopni. Zapiekasz do momentu, kiedy nakłuwając bakłażana widelcem będzie wyraźnie miękki.
- Składniki sosu podgrzać na patelni i delikatnie zredukować.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Upieczonego, ciepłego bakłażana wsadź do sosu sojowego i delikatnie na małym ogniu podgrzewaj z obu stron aż sos wejdzie w każdy zakamarek warzywa.
Podawaj na ciepłym ryżu, posypany sezamem i szczypiorkiem oraz polany resztą sosu.
DRUKUJ
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.