Bakłażan z cieciorką
Jestem psychofanką bakłażana i mam życiową misję, aby odczarować przepisy z tym warzywem, bo jest super zdrowe i mega pyszne. Działa przeciwrakowo, szczególnie u panów (rak prostaty). Ważne, aby nie obierać bakłażana ze skórki bo właśnie ta skórka i oberżynowy, boski kolor, są bogate w rzadko występujące w innych warzywach i owocach aminokwasy nieocenione dla naszego organizmu.
- Przygotowanie: 35 min
- Dwie duże sycące porcje
składniki:
1 bakłażan pokrojony ze skórką w kwadraty ok 1 cm
1 puszka cieciorki
posiekane 1-2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano
opcjonalnie do posypania zielona pietruszka
przygotowanie:
- Starannie umyj bakłażana. Pokrój w 1 cm kosteczkę wraz ze skórką. Bakłażan jest długo twardy, dlatego smaży się go nawet 20 min, na średniej mocy, tylko na oliwie.
Tu nic nie przyspieszymy, bakłażan musi mieć czas aby zmięknąć i wchłonąć, a następnie oddać oliwę z oliwek, którą użyjemy do smażenia. Oliwę wchłania w ogromnej ilości nie bójcie się tego, smażcie i sprawdzajcie czy bakłażan jest już miękki. Warto od czasu do czasu zamieszać na patelni bo lubi się przypalać.
- Początkowo dodajemy tylko czosnek a następnie doprawiamy chili, solą i przyprawami do smaku. Smażymy do miękkości.
Już taka wersja jest genialna jako sałatka, z chrupiącą bagietką lub jako „farsz” na grzankę z piekarnika – świetnie udaje zesmażane pieczarki na pizzy i zapiekankach.
Jeśli chcesz pełnowartościową sałatkę na tym etapie dodaj odcedzoną z płynu cieciorkę, podsmaż razem aby była ciepła, posyp pietruszką.
trik
Z dobrych wieści: dzieciaki to wcinają bez problemu. Jeśli jednak nie uda Ci się namówić na skosztowanie można „ukryć” bakłażana pod żółtym serem na zapiekanej grzance.
Jeśli planujesz podać bakłażana dzieciom, zdecyduj się na użycie jak najdelikatniejszej w smaku oliwy, nie zdominuje potrawy i nie doda jej charakterystycznej dla oliwy cierpkości.
Powodzenia życzę wszystkim rodzicom.
Jeśli chcesz pełnowartościową sałatkę na tym etapie dodaj odcedzoną z płynu cieciorkę, podsmaż razem aby była ciepła, posyp pietruszką.
podziel się
przepisem
Mogą Ci zasmakować
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.