Bakłażan z cieciorką

Bakłażan z cieciorką

Jestem psychofanką bakłażana i mam życiową misję, aby odczarować przepisy z tym warzywem, bo jest super zdrowe i mega pyszne. Działa przeciwrakowo, szczególnie u panów (rak prostaty). Ważne, aby nie obierać bakłażana ze skórki bo właśnie ta skórka i oberżynowy, boski kolor, są bogate w rzadko występujące w innych warzywach i owocach aminokwasy nieocenione dla naszego organizmu.

składniki:

1 bakłażan pokrojony ze skórką w kwadraty ok 1 cm

1 puszka cieciorki

posiekane 1-2 ząbki czosnku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano

opcjonalnie do posypania zielona pietruszka

przygotowanie:

Tu nic nie przyspieszymy, bakłażan musi mieć czas aby zmięknąć i wchłonąć, a następnie oddać oliwę z oliwek, którą użyjemy do smażenia. Oliwę wchłania w ogromnej ilości nie bójcie się tego, smażcie i sprawdzajcie czy bakłażan jest już miękki. Warto od czasu do czasu zamieszać na patelni bo lubi się przypalać.

Już taka wersja jest genialna jako sałatka, z chrupiącą bagietką lub jako „farsz” na grzankę z piekarnika – świetnie udaje zesmażane pieczarki na pizzy i zapiekankach.

Jeśli chcesz pełnowartościową sałatkę na tym etapie dodaj odcedzoną z płynu cieciorkę, podsmaż razem aby była ciepła, posyp pietruszką.

trik

Z dobrych wieści: dzieciaki to wcinają bez problemu. Jeśli jednak nie uda Ci się namówić na skosztowanie można „ukryć” bakłażana pod żółtym serem na zapiekanej grzance.

Jeśli planujesz podać bakłażana dzieciom, zdecyduj się na użycie jak najdelikatniejszej w smaku oliwy, nie zdominuje potrawy i nie doda jej charakterystycznej dla oliwy cierpkości.

Powodzenia życzę wszystkim rodzicom.

Jeśli chcesz pełnowartościową sałatkę na tym etapie dodaj odcedzoną z płynu cieciorkę, podsmaż razem aby była ciepła, posyp pietruszką.

DRUKUJ

podziel się
przepisem

Mogą Ci zasmakować

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.